Ako nahradiť v praxi bielu múku a biely cukor

Tento článok je odpoveďou na otázky  pre vás, ktorí ste mi písali  ohľadom využívania surovín  v praxi, ktoré nahrádzajú  biely rafinovaný cukor  a bielu múku. Veľa z nás si uvedomuje ich  nepriaznivé účinky na ľudský organizmus ale možno nemáme dostatok skúsenosti a odvahu vymeniť tieto dve zložky za niečo iné, čo by sme vedeli prakticky a širokospektrálne v kuchyni využiť. Problémom je nedostatok času a zvyk mechanickej prípravy jedla,  bez zbytočných nákupov ,,špeciálnych drobností“,  za ktorými treba oblietať pol mesta. Našťastie nákup týchto položiek môže byť trvalou a pevnou zložkou vašej špajze, nebude podliehať  kazivosti ani rýchlej oxidácii. Chcela by som vám jednoduchým návodom pomôcť ako to urobiť bezbolestne ale upozorňujem, že aj tak  treba nad varením občas premýšľať…:)

Prečo nie biela múka… pretože z nutričného hľadiska nám nič neprináša iba krátkodobé zasýtenie a rýchly nástup hladu alebo nutkavého  pocitu ,,zjesť niečo sladké“. Múka, aby ju naše telo mohlo využiť by mala byť vyrobená z celého zrna. Mala by obsahovať povrchovú vrstvu otruby, ktoré sú obalom zrnka. Aleuronová vrstva na vnútornej strane šupky je najbohatším zdrojom živín, a na rozdiel od rafinovaného zrna plná vitamínov skupiny B, hlavne tiamínu /B1/potrebného na syntézu energie /ATP/ z tukov a cukrov. Tiež je dôležitý pre správnu funkciu srdca a CNS. Ďalej zrno obsahuje  obilný klíčok, ktorý pri šetrnom spracovaní poskytuje cenné enzýmy no a samozrejme vlákninu, dôležitú zložku pre správnu činnosť tráviacej sústavy. Biela múka je vlastne iba pomletá vnútorná časť zrna, ktorej chýbajú všetky cenné látky/vitamíny, minerály, fytáty, polyfenoly, lignany, bielkoviny/  obsiahnuté komplexne v zrne. Z histórie vieme, že biela múka sa začala používať v devätnástom  storočí ako výsada vyšších spoločenských vrstiev a vývojom technológií  a industrializáciou potravinárskeho odvetvia sa postupne stala súčasťou väčšiny domácností. O tom, že šlo vlastne o omyl a obyvateľstvo sa dobrovoľne vzdalo celozrnnej múky a otrúb pre ich ,,nestráviteľnosť“ sa akosi vedelo v odborných kruhoch ale osveta  k šíreniu tejto myšlienky sa objavila až koncom dvadsiateho  storočia.Za  relatívne krátky časový úsek táto komodita napáchala škody a mi platíme svoju daň v podobe vlastného zdravia… a to isté sa týka rafinovaného cukru –sacharózy. Ako pôsobia na našu telesnú schránku?

Biela múka  má devastačný vplyv na organizmus…spôsobuje demineralizáciu kostrového aparátu, zubov  a tiež zvyšuje  hladinu glukózy v tele po konzumácii väčšieho množstva výrobkov z bielej múky.Ak konzumujeme veľa jedál s vysokým glykemickým indexom a jednoduchými sacharidmi /múka a biely cukor/ stávame sa odolní voči účinkom inzulínu v tele hrozí nám priberanie na váhe a diabetes. Po uvoľnení inzulínu do krvného obehu platí, čím viac inzulínu tým viac tuku sa v tele ukladá v rôznych formách a čím vyšší glykemický index potravín tým  rýchlejší pocit hladu po skonzumovaní….

Sacharóza – biely cukor, ktorý je vyrábaný rafináciou z cukrovej repy je nevyužiteľná ,,prázdna“ energia. Glukóza sa po vstrebaní cez tenké črevo do krvi, ukladá ako zásobný glykogén, premieňa sa na tuk a zložitým procesom  sa mení  v bunkách na energiu .V stave častej hyperglykémie/ak príjem cukrov je príliš vysoký/je organizmus neustále zaťažený prudkou inzulínovou reakciou, ktorá môže spôsobiť rozvoj metabolických a organických porúch. Okrem toho, že nadbytok cukru ničí v tráviacom ústrojenstve  tiamín a kyselinu glutámovú, dôležité zložky pre výživu mozgu a CNS vzniká tiež kyselina mliečna. Tá  pri hromadení  sa v tele toxicky pôsobí na mozog a CNS. Glukóza pri vysokých koncentráciách nepriaznivo  reaguje s bielkovinami /koncové produkty glykácie /, znižuje aktivitu mnohých enzýmov a degraduje funkciu sérových bielkovín.

Pre všetky tieto ,,prínosy“ by sme mali pouvažovať o zmene spracovania surovín v domácnosti… netvrdím, že vylúčiť ale zaobstarať si cukor/sladidlo/ z nižším glykemickým indexom a s obsahom minerálov a iných prospešných živín. Veď keď už varíme a kupujeme suroviny nie práve najlacnejšie, nech to má maximálny nutričný a možno aj chuťový účinok…:)

Čo kúpiť miesto bielej múky?

Špaldovú  múku – hladkú,celozrnnú, polohrubú, krupicu  na bežné pečenie múčnikov, nákypov, quichov, slaných pochutín a do chlebovej zmesi…

Špaldová celozrnná múka hladká , špaldová múka hladká  a hrubá – na pečenie palaciniek a lievancov, do zmesí a domácich cestovín a na zeleninové koláče tiež klasické múčniky s ovocím

Pšeničná múka celozrnná  hladká a hrubá - na pečenie chleba, pečiva

Ovsená múka celozrnná –  výborná do zmesí na pečenie chleba a koláčov

Semolina – múka z tvrdej pšenice, má mierne zrnitú štruktúru a môžete ju používať podobne ako polohrubú múku na pagáčiky, domáce cestoviny, pečivo chlieb.Kombinovať ju môžete so špaldovou celozrnnou hladkou múkou alebo s ovsenou múkou.

Pohánková krupica - na zahusťovanie polievok miesto klasickej zásmažky a do zeleninových nákypov na zahustenie

Amarantová múka - ideálna do múčnej zmesi na zeleninové koláče pre vysoké nutričné hodnoty vhodná tiež pre celiatikov

Mandľová múka - vhodná do zmesí na pečenie bábovky a bublaniny

Kukuričná múka polenta - kaše, nákypy a zahusťovanie polievok

Celozrnná jačmenná múka – vhodná na placky, čapátí a nízke chleby má nižší obsah lepku

Ak máte možnosť a často varíte zaobstarajte si prosím aspoň  dve tretiny z tohto zoznamu, pretože pri zdravom pečení a varení je ideálne používať doma vyrobené zmesi. Nie je to nič zložité jednoducho podľa receptu nasypete rôzne múky do misy. Dôležité je mať doma formu krupice alebo hrubej múky, hladkú a hladkú celozrnnú  a nie nevyhnutne polohrubú.

Ak robíte doma polievky s tradičnou formou zásmažky, vynechajte tento krok a po uvarení zeleniny a ostatných ingrediencií nasypte v posledných minútach 2-3 lyžice pohánkovej krupice, špaldovej  a nechajte pár minút povariť….alebo môj typ nasypať do hotovej zeleninovej polievky pšeničné klíčky. Pri príprave polievky je ideálne orestovať krátko zeleninu na olivovom oleji alebo na masle /živočíšne, ghí/ alebo po uvarení pokvapkať kvalitným olejom za studena lisovaním /tekvicový,sezamový,ľanový,cédrový,slnečnicový,olivový,arganový/ …. podľa chuti.

Na výrobu domácich cestovín je vhodná múka špaldová hladká a špaldová hladká celozrnná v pomere 2:1.

Pri príprave palaciniek môžete použiť  60% hladkej múky špaldovej,30% špaldovej múky  hladkej celozrnnej a 10 % mandľovej múky a ďalej  postupovať ako pri obyčajných palacinkách.

Ak pečiete bábovku použite špaldovú múku hladkú … dobrá je pre tento prípad hladká ovsená múka v pomere dve tretiny špaldová a jedna tretina ovsená.

Na bublaninu je ideálna zmes špaldovej múky polohrubej a špaldovej múky hladkej v pomere 1:1 alebo špaldovej hladkej celozrnnej a špaldovej hladkej.

Ak robíte často zeleninové nákypy  je vhodné pri príprave použiť  hrubú  múku špaldovú alebo pohánkovú krupicu alebo zmes celozrnnej múky hladkej a krupice v pomere 1:1.

Múčnych smotanových prívarkov sa podľa možnosti vzdajte úplne alebo sa pokúste vynechať smotanu a použite na ich zahustenie špaldovú múku celozrnnú hladkú alebo tapiokový škrob v bezlepkovej verzii.

Najčastejšie používanú hladkú bielu múku môžete nahradiť celkovo špaldovou hladkou múkou ale najlepšie je využiť v zmesiach formu celozrnnej múky, kde je využité celé zrno.

Viac info tu.

P1080873

Ako na to s cukrom

V prvom rade  treba vyhodiť zo špajze biely práškový, kockový a kryštálový cukor.

Pravý nerafinovaný trstinový cukor – je najčastejšia náhrada, ktorú možno používať bežne/výhoda je obsah minerálov železa a vápnika/ ale má stále vysoký glykemický index. Možno ho použiť pri pečení a sladení nápojov.

Kokosový cukor – vyrobený z kvetov kokosovej palmy  je prírodné, neupravované sladidlo s nízkym glykemickým indexom  35, je bohatý na minerály a vitamíny skupiny B a má príjemnú chuť používa sa ako trstinový cukor. Nevýhodou je vysoká cena…využiteľná energia 100gr -300kcal.

Jačmenný slad a trstinová melasa – tekuté ideálne sladidlá však so špecifickými chuťovými vlastnosťami. Pri zakúpení týchto výrobkov treba poriadne čítať etiketu a kúpiť iba 100% čistý jačmenný slad, ktorý by mal obsahovať  iba slad a vodu. Ak je tam pridaný fruktózový sirup alebo iná forma  fruktózy nekupujte to. Melasa je vedľajší produkt spracovania trstiny na cukor. Z výživového hľadiska je hodnotný pre množstvo minerálov a enzýmov  avšak nie je veľmi obľúbený pre jeho chuť. Obe sa hodia ako sladidlo do čaju aj na pečenie/ hlavne slad/ ale chce to trocha zručnosti pri spracovaní cesta. Ak si recept  vyžaduje tekutú zložku /voda , mlieko/rozpustíme slad v tekutine a na záver prilejeme do múčnej zmesi.

Med - tradičná potravina, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti ak teda naň nie je človek alergický. Dôležitý je zdroj medu mal by pochádzať z poctivého včelárstva iba tak sa môžu využiť jeho liečivé účinky /antibakteriálny inhibín/a lahodná chuť. Mal by sa využívať ako sladidlo bez tepelnej úpravy, keďže nad 50 stupňov celzia sa ničia hodnotné enzýmy.

Agávový sirup, ryžový sirup a javorový sirup – sladidlá z nižším glykemickým indexom a s obsahom minerálov sa využívajú podobne ako slad.Ideálne sú na dochutenie zdravých múčnikov a šalátových zálievok.Treba  však sledovať etiketu a vyberať sirup s čo najmenším obsahom fruktozy a používať s mierou.

Rozhodla som sa doplniť tento článok  o túto informáciu /12.1.2014/…viacerí  mi v komentoch píšete, že tu chýba cukor zo stévie a brezy atď..nepovažujem rôzne izoláty ako steviozid a rebaudiozid zo stévie, xylitol a xylit či iné značkové skratky umelých sladidiel za cukor či ideálne sladidlo aj keď pochádzajú z prírodných zdrojov.Neuvádzam ich pretože sladidlá by mali podľa mňa obsahovať aj pridanú hodnotu ako balastné látky,minerály a iné užitočné zložky ako v prípade medu a melasy.Samozrejme akceptujem rozhodnutie ľudí hlavne diabetikov  požívať tieto produkty viac o stévii tu…

Ak ste sa rozhodli využívať zdravé sladidlá myslite na to, že aj tie vo veľkom množstve narobia viac škody ako úžitku, pretože  denne konzumujeme potraviny so skrytým obsahom cukru. Ak denne zjeme viac potravín s vysokým glykemickým indexom a glykemickou záťažou napr.500gr ovocia a 2ks sladkých pekárenských výrobkov k tomu vypijeme liter sladeného nápoja odporúčanú hranicu príjmu sme už dávno prešvihli…denne by to malo byť do 100gr ale ťažko to ustrážiť. Najlepšie by bolo sladených nápojov sa úplne zrieknuť  a cukor a jeho sladkú chuť si vychutnať  ako ovocnú pochúťku pripravenú napríklad z ovsených vločiek, pšena, medu a sezónneho ovocia i keď ovocie je najvhodnejšie jesť samostatne. Všetko je kombinovaní potravín  a o tom osvojiť si základné pravidlá…potraviny s vyšším GI jesť spolu s kvalitnými tukmi alebo ich kombinovať s polysacharidmi /zelenina/a s nízkotučnými bielkovinami….a nejesť megaporcie.

V  praxi to znamená asi toľko :

Nejedzte bielkoviny so škrobmi  napríklad mäso s chlebom alebo zemiakmi…žalúdočná sliznica vylučuje rozdielne tráviace šťavy ak jeme škroby a bielkovinovú potravu/mäso/. Každá potrava vyvoláva špecifickú aktivitu tráviacich žliaz. Ak jeme chlieb, vylučuje sa neutrálna šťava a až keď ho strávime asi za 2 hodiny začína sa vylučovať kyselina soľná na trávenie bielkovín.

Nejedzte bielkoviny s bielkovinami  ak ide o mäso a mliečny výrobok. Každá bielkovina vyžaduje iné podmienky trávenia. Mliečne produkty najnižšiu kyslosť v poslednej hodine trávenia a mäso v prvej hodine trávenia a vajcia zas v inom čase ako mlieko a mäso.

Preložené do kuchynskej reči:

Keď budete jesť mäso nedávajte si k nemu ako prílohu ryžu, zemiaky a chlieb ale zeleninový šalát z listovej zeleniny alebo krátko tepelne upravenú zeleninu.

K mäsu nerobte smotanové omáčky  a ani k cestovinám.

K celozrnným cestovinám a k ryži natural používajte zeleninu čerstvú alebo krátko tepelne upravenú /paradajky/a  nie živočíšne bielkoviny.

Ak jete čerstvé ovocie nepoužívajte k nemu mliečnu bielkovinu.

Áno  môžete to ignorovať….  ale keď  ste sa dostali až sem, zrejme tak ľahostajné vám to nebude….ďakujem, že ste si tento manuál prečítali a ďakujte si ak si z neho niečo odnesiete…:) A ak budete mať nutkavý pocit neignorovať ten segedínsky guláš od babky dajte si ho raz za mesiac ale pamätajte, že seba neoklamete a výnimka v tomto prípade pravidlo nepotvrdzuje.

P.S.viac o cukre tu…

About these ads

104 thoughts on “Ako nahradiť v praxi bielu múku a biely cukor

  1. Silvia, vdaka za krásny článok – a rýpalkovia pohltení systémovým myslením si môžu liečiť svoje problémy niekde inde ;) Všetko naj naj naj želám :*

  2. Vďaka za múdre rady, teší ma, že ludia ako vy sa neboja dať do éteru svoj vlastný názor a aj ostatným vysvetliť ako to v našom tele funguje.

  3. dostala som sa až sem a stále sa dostávam, a dík za článok, dozvedela som sa zasa niečo nové a okamžite urobím nápravu. Je u mňa len málinko chýb, ale teraz aspoň viem, ako a z čoho pre zbytok rodiny budem variť a možno to ani nespoznajú…. a hlavne mne sa uľahčí, lebo o zdravej strave ani počuť nechcú – rezne sú rezne a vždy aj budú :) postupne to všetko povymieňam za také ingrediencie, že ani nezbadajú že sú už v tom… :) :) :)

    • Budeš sa čudovať ,ale pripraviť zdravú stravu(a ešte tak aby to nikto z rodiny nepoznal)je ťažšie a oveľa drahšie.Zistila som,že veľa “zdravých”veci sú práveže nezdravé.Napríklad špalda je tiež pšenica s vysokým obsahom lepku.Nemôžu ju jesť celitici..Pre jej cenu ju kupujeme zriedka ,ale len celozrnú. Výborné sú z nej halušky s bryndzou. Autorka radí také suroviny,ktoré na slovensku nezoženieš,keď ich zoženieš sú drahé a sú z inej oblasti teda pre Slovákov nevhodné.Stačí ak budeš používať celozrnú múku ,ale tiež ju nemôžeš použiť všade. My napríklad pre seba pečieme aj koláč z celozrnej múky ,ale hosťovi by som sa bála ponúknuť taký koláč.Je jednoducho iný.Máme radi pohánku a segedínskeho guláša sa tiež nemusíš vzdať. Namiesto mäsa dávame tofu.Agátový sirup tiež nemôžeš použiť všade a je pre väčšinu ľudí drahý
      Kokosový cukor či trstinový? My sme si zvykli na trstinový ,ale veru neverím,že je trstinový.Niekedy mi príde ako keby to bol obyčajný repný cukor zafarbený karamelom.Nech mi autorka prepáči ale píšem svoj názor. Hlavne,že si zdravé a drahšie potraviny nemôžeme väčšina ľudí dovoliť. Ja radím vzdať sa bravčového mäsa ,hovädzieho,mlieka ,ktoré už nemá nič spoločné s mliekom ,keď sa kravičky nepasú na lúke

      • Ps. zle som napísala začo sa ospravedlňujem.Agávový sirup. ten je dobrý ,ale javorový som dostala ako darček . na ten si nemôžem zvyknúť.Ospravedlňujem sa.

      • Mária, máš pravdu v tom že kvalitné zdravé suroviny sú drahé…tvoj názor akceptujem ale viem, že veľa žien, ktoré denne nakupujú vedia takmer čarovať s peniazmi aby si vyvážili zopár kvalitnými potravinami tú druhú stranu.Ak si celiatička samozrejme tento výber pre teba neplatí a k tejto téme som sa vyjadrila v článku pre celiatikov o lepku.Ide o to naučiť sa tieto potraviny kombinovať so zeleninou ,ktorá nám je našťastie dostupná veľa Slovákov má záhradky…proste snažiť sa pár dní do týždňa povedzme 2 nepoužívať múčne jedlá.skúsiť si uvariť napr.zrno ovos-špaldu alebo krúpy s opekanou zeleninou.Je veľa možností ako to kombinovať.Sladkosti – koláče sa môžu pripraviť z pšena ,s ovsenými vločkami z ryže nemusíš ani múku použiť alebo dať si ovocie …a čo sa týka agávového sirupu /obsahuje fruktozový sirup čo nieje najideálnejšie/ ten kľudne vynechaj je to na občasné dosladzovanie lepší je med sme naň zvyknutí.Každý má možnosť výberu nemusíš mať v špajzi všetko.Pripravujem článok o používaní sladidiel v kuchyni tam bude podrobnejšie vysvetlenie a popis…pekný deň želám

      • Ten cukor sa fakt predava ako hnedy a je to biely cukor ibaze zafarbeny:-( Ale predava sa aj naozaj trstinovy cukor, len si treba vybrat.

    • Ja osobne nie som celiatička ,ale na kombináciu stravy si musím dávať pozor. Ak ešte smiem o múke: Napríklad na zahusťovanie používam pomleté ovsené vločky,alebo pohánkovú múku.Múku používame veľmi málo, no dakedy sa jej nedá vyhnúť. Čo sa týka obilnín tam sa dá čarovať ,len či to prijmú aj ostatní členovia rodiny?!Pohánka,kukuričná krupica, jačmenné krúpy, cícer ,ešte aj šošovica je dobrá. Radšej jeme zeleninu.No a tá zelenina je tiež dosť dosť drahá. Mne osobne ovocie nerobí dobre. a presne to čo píšete s jogurtom by to bola hrôza.Takže Prijala by som váš názor nato,že mlieko a mliečne výrobky nekonzumujem.Ak tak kyslé mlieko.Ďakujem.Spomínala som,že používam trstinový cukor. Ten používam len raz denne do kávy. Čajíky sa dajú piť v pohode nesladené.Večer kamilkový čaj s lyžičkou medu je liek.

  4. Vyborny clanok, suhlasim a velmi podporujem. Chcem sa vsak opytat, ako dokazeme riesit problem asociacii, napriklad k tradicnym slovenskym jedlam a to, ze sa nam ludia nevedia vzdat chleba a peciva, ktore sa povazuju za zakladnu potravinu …

    • Myslím, že veta ,,chlieb náš každodenný“ je hlboko zakorenená v našom povedomí avšak vzťah k tejto potravine dnes je povrchný a nevieme si vážiť skutočnú hodnotu tohto pokrmu. Ak by sme si ho pripravovali výlučne v domácich podmienkach a pripustili celý ten prípravný zdlhavý proces do nášho rýchleho života tiež by sme sa naučili neplytvať ním. To ako ho dnes používame je vec osobnej disciplíny každého z nás pokiaľ má informáciu, že netreba zajedať sacharidy sacharidmi. Našim hlavným jedlom by mala byť zelenina , kvalitné živočíšne bielkoviny a sacharidy tiež v podobe celozrnných cestovín a výrobkov zo zrn – čo sa snažím šíriť medzi ľudí. Je to iba vec edukácie a to ako a kedy sa človek s touto informáciou stretne poprípade ideálne je ak si tieto návyky odnesie z domu…:)

  5. Pingback: Náhrady bielej múky a kombinácie múk pri varení a pečení | Blog Silvie Horeckej

  6. Ďakujem za skvelý blog a najmä rady v ňom. Chystám sa pripravovať domáce celozrnné cestoviny pre moju rodinu, veľmi ste mi uľahčili výber vhodnej múky a najmä pomer jednotlivých druhov múk. Z Vašich rád som si vytlačila ťahák a idem na nákup. Mne sa veľmi osvedčila Vaša rada v kombinovaní potravín počas konzumácie, odporúčam záujemcom pridržiavať sa ich. Želám Vám Silvia veľa zdravia, .

  7. jeeeej, super clanok, super rady zhrnute jednoducho a prehladne. parada, vdaka.. nasla som to u kamosa na nastenke (eGazda)
    ja by som len pridala, ako niekto radi, ze piect a varit s medom ako sladidlom- on sa pri vysokych teplotach stiepi (ako bolo povedane v clanku) tak, ze zakysluje organizmus
    takze ludia v snahe pouzivat med a toto nevediac si skor skodia ako pomahaju.

    ale super, budem sledovat blog dalej :)

    • Ďakujem…v praxi učím používať náhrady cukru na kurzoch a prednáškach a manuál sem na blog o používaní sladidiel už pripravujem:) aj o tom ako funguje proces vzniku polycyklických aromatických uhlovodíkov pri nešetrných tepeľných úpravách…

  8. Ahoj, rad by som sa opytal na tu kombinaciu masa a mliecneho vyrobku.
    Preto ze mam taku staru knizku o oddelenej strave a tam je maso a syry v rovnakej kategorii ak som tuk nizku spravne pochopil tak napriklad rezen, mozarella a paradajky su dobra kombinacia.
    Ale v tomto clanku sa to nedoporucuje, kde je pravda ?
    Dakujem

    • Ahoj Tibor neviem akú máš knižku ale skúsim ti odpovedať takto…Bielkoviny sú zložité štrukturálne látky rastlinného a živočíšneho pôvodu /chemicky kombinované polyméry/ a taktiež ich spôsob trávenia je zložitý a na rôznych úrovniach. V mojom popise je uvedená možnosť kombinácie potravín , ktorá čo najmenej zaťažuje ľudský organizmus a snažím sa priblížiť túto problematiku verejnosti laicky a zrozumiteľne….pri trávení živočíšnych bielkovín v kombinácii mäso + mlieko je tráviaci systém zaťažený produkciou enzýmov pepsínu, chymozinu,lipázy, laktázy, trypsínu ktorý štiepi peptidy na aminokyseliny a kaskádu ďalších procesov pre ktoré sú nevyhnutné rôzne prostredia kyslosti atď. Ak sa trávia súčasne tieto dva druhy bielkovín je organizmus nadmieru zaťažený inhibičným vplyvom na sekréciu žalúdočných štiav a pri nesprávnom strávení bielkovín vzniká hnilobný proces …Tento proces trávenia je zrozumiteľne vysvetlený v knihe od Ing. Dušan Zachar, Humánna výživa alebo v rôznych publikáciách o trofologii alebo mojej obľúbenej knihe o kombinácii potravín Food combining made easy od dr. Herberta M.Sheltona.

      • dobry den, chcela by som sa opytat, ako renin suvisi s travenim bielkovin?doteraz som si myslela, ze je to peptid vylucovany oblickami, na regulaciu krvneho tlaku a koncentracie sodika. dakujem.

      • samozrejme mate pravdu ospravedlnujem sa moja chyba niekedy som dpovedala na komenty v rychlosti z terenu…mal tam byt chymozin/rennin angl./ vdaka za upozornenie.

  9. p.Horecká,
    oceňujem fcb.aspoň v súvislosti s príspevkami akým je ten Váš o používaní cukru..a tak som sa preklikala ku Vášmu blogu. Práve som sa stala Vašou fanynkou…
    PS.
    Ďakujem p.Vierke, že článok “hodila “na fcb.:-)

  10. Vdaka za pekny a informativny clanok. Bielu muku som v kuchyni vymenila za spaldovu minuly rok, a biely cukor nemam uz 5 rokov, miesto toho iba trstinovy. Varim uz vyse 10 rokov iba na olivovom oleji, a postupne takto odkryvam a objavujem lepsie a lepsie varianty toho, co kazdy den jeme. Avsak stale, ked si precitam dalsi navod, ako sa stravovat, co vynechat, ako kombinovat potravitny a pod., tak sa ubezpecujem v jednej doelzitej veci: prilis vela uvazovania a dumania nad istymi vecami cloveka neposuva dopredu, a znemoznuje mu normalne zit.
    V praxi to znamena tolko: jest vsetko s mierou a pestro. Takmer kazda potravina ma nejaku nutricnu balanciu (teda zlozky dobre i zle…_)..zle z pohladu nejakej konkretnej diety alebo sposobu stravovania. Preto s i myslim, ze ak clovek sa volit potraviny kvalitne (a tym padom menej, lebo penazenku nevieme nafuknut), a bude jest zaradom vsetko, tak bude mat zabezpeceny pestrny, normalny a vyvazeny jedalnicek. A nebude mat pocit, ze sa obmedzuje proti voli…

  11. Ako najlepšie nahradiť bielu múku? Žiadnou múkou ;-) Alebo skôr minimálnym používaním múky. – je taký problém koláč z bielej múky raz za týždeň, alebo (aj keď celozrnné) rožky každé ráno?

  12. Stále ma prekvapuje: drahé, drahé, drahé…. tak chceme žiť zdravo alebo chceme žiť lacno?
    Myslím, že tento argument majú najmä ľudia zvyknutí: Stále niečo hryzkať. Pritom, keď prejdú na zdravšiu stravu, zistia, že až tak veľa jesť nepotrebujú. A zelenina je drahá? Kilo cvikle za 50 centov? Cvikla, kúsok syra alebo vajíčko natvrdo, no u nás obed pre dvoch. A to stačí aj manželovi a fakt nie je nijaký “anorektik”. Zasýti aj zelenina, len to treba skúsiť.

    • Absolutne suhlasim. Otazka je – preco by mal mat clovek stale nieco sladke? Lebo je zavisly, ziadny iny dovod neexistuje. Je to svata pravda, ze ked sa clovek zacne stravovat zdravo a bude dodrziavat pitny rezim (nie koly a ine zbrndy, ale poctivu cistu vodu a sypane caje), tak prestane byt hladny.

  13. Dobrý deň ! Veľmi rada som si prečítala váš článok,nakoľko sa už roky zaujímam o alternatívu v strave,som “bezlepkový vegán “.Našťastie,dnes už nie je problém zohnať si dostatok literatúry,aj vhodnej stravy,je len na nás,čomu dáme prednosť.Som presvedčená,že ak budeme počúvať naše múdre telo,povedie nás samo zdravou a vyváženou cestou.Lákadiel je ale okolo nás tak veľa,že často reč tela prekričia a už to nie je o jeho potrebách ale chúťkach…Prajem vám veľa spokojných nasledovníkov s otvorenými očami a srdcom…

    • banán je špecifický tým že obsahuje málo bielkovín a viacnásobne sacharidy…ak ho chcete využiť ako prísun energie pred cvičením tak by som volila bez mlieka s prísunom iného zdroju bielkovín/tvaroh srvátka/ nerada píšem že izolovaný proteín ale aj to je možnosť.Mliečny produkt za predpokladu, že dobre znášate láktozu je možný kombinovať s banánom však lepšie je ho zjesť samostatne :)

  14. Dobrý deň, pri čítaní podobných reakcií na akýkoľvek článok, ktorý chce nakriatnuť ľudí ku zmene zaužívaných stravovacích zvyklostí, narážam vždy na tie isté argumenty: ovocie a zelenina sú drahé, mlieko a chlieb sú základné potraviny, bez mäsa sa nedá fyzicky pracovať a cukor je predsa dôležitý pre mozog ….ľudia sú vo všeobecnosti veľmi pohodlní a vôbec nechápu, prečo by mali niečo zmeniť vo svojom jedálničku, najmä keď klasická medicína propaguje tieto potraviny ako základ zdravia. Je ťažké, skoro nemožné, zmeniť svoje stravovacie návyky bezveľmi pevnej vôle a hlavne bez zjavného dôvodu. Mnohí ľudia vnímajú takéto výzvy na zmenu ako verbovanie ovečiek do nejakého sektárskeho spolku a okamžite zaujmú obranný postoj alebo to odignorujú. Mali by ste písať aj o tom, čo pšenica, repný cukor, pasterizované a homogenizované mlieko ako aj všetky priemyselne spracované potraviny spôsobujú v ľudskom organizme, aké škody páchajú na našom imunitnom systéme, metabolizme a všetkých orgánoch.. a to sa týka nielen ľudí s potravinovou intoleranciou či potravinovou alergiou, ….obávam sa , že bez týchto širších informáciíí je rozdávanie aj tých najlepších rád len plytvanie energiou…

    • ďakujem za postreh…áno máte pravdu ľudia reagujú rôzne a preto sa snažím teraz napísať príspevok, ktorý sa bude zaoberať výberom potravín ,cenou a pomerov medzi investíciou do zdravia a návratnosťou:) ak sa mi to vôbec podarí…

      • Pani Horecká, klobúk dole za tak detailne a adresne spracovaný článok, myslím, že veľa ľudí si v ňom nájde to svoje. Užívateľka “Kristína” načrtla pár naozaj veľmi zaujímavých poznámok – hlavne ma zaujalo to, ako sú ľudia pohodlní a zároveň nechápu, prečo by mali niečo zmeniť. Ja som si pri čítaní Vášho článku (a nie len Vášho k tejto problematike bielej múky a cukru) uvedomil, že by bolo vhodné, aby sa ľudia naučili iným stravovacím návykom. No ako podrývač a skeptik mám aj iný pohľad na vec – naučte ľudí, ktorí sa musia pretĺkať každodenným životom s peniazmi od výplaty do výplaty, aby si dorábali svoje vlastné “múčne mixy” a trávili kopec času tým, aby si zadovážili, pripravili a uvarili to, čo je pre nich tak zdravé. Nemám rád opieranie o štatistiku, ale viete, že takýchto ľudí je kvantum, nehovoriac o tom, že niektoré tie suroviny, čo spomínate sú naozaj lahôdky zohnať a nie to ešte zaplatiť. Čo má dnes nálepku BIO, bezlepkové alebo DIA je o tretinu ak nie viac drahšie – samozrejme, že to je všetko lobby korporátnych spoločností, ktorí tlačia ľudom do hlavy, čo je “zdravé”. Takisto mi nejde celkom do hlavy, že k mäsu treba len zeleninu, žiadna riža, cestoviny, zemiaky chápem, že nie sú ideálna voľba…omáčky spomínať nebudem. Čo mne osobne “nevonia” na tejto strave je to, že tá variabilita možností. čo si dať je pomerne obmedzená. “Čo si dnes dám? zeler s vajíčkom? alebo mrkvu s trochou fazule?”. Nechcem, aby ste si mysleli, že chcem znevážiť o čo sa tu snažíte, vážim si to a oceňujem snahu o zmenu. Čo by som však dodal nakoniec je malá poznámka, že netreba drasticky riešiť skokom svoj jedálniček, podstatné je, aby sa ľudia neprežierali, dodržiavali pitný režim (s obmedzeným/malým množstvom sladených nápojov) a aby mali pravidelný pohyb. Aby si človek nemohol dať raz za dva/tri týždne segedín/sviečkovú alebo niečo smažené (velmi decentne – rozumieť netopiace sa v oleji) je krádež pre “chuťový aparát” :) . Prajem veľa úspechov a zdravia.

    • Mne je casto do smiechu z typickej vety Slovakov: Telo ma ist do hrobu zhumplovane. Nuz, su to taki hrdinovia, ktori, ked uz je neskoro, tak zacnu lutovat. Pretoze pred vojnou je kazdy general, ale ked lezia nevladne na posteli a cakaju na zazrak, uz je neskoro…

  15. a čo múka z gaštanov, alebo konope, tekvice, myslela som, že natrafím na paleo stravu:), keď som stláčala link. Ináč oceňujem komplexnosť a hodnotu informácií.pekne spracované

    • Múka z gaštanov a konope a iné múky sú spomenuté v manuály http://horecka.wordpress.com/2013/09/29/nahrady-bielej-muky-a-kombinacie-muk-pri-vareni-a-peceni/
      ja tieto múky využívam bežne tiež sem pridávam recepty teraz napr. gaštanový koláč…avšak tieto múky sú veľmi špecifické a finančne náročné čo mi občas ľudia vyčítajú, že propagujem nezaplatiteľné potraviny.Snažím sa však vyhovieť publiku :) ako sa dá .Paleo strave sa budem ešte venovať na blogu, pretože tento štýl stravovania mi je veľmi blízky vzhľadom na jednodruhové potraviny a rigoroznu- jednoduchú stravu bez polotovarov, ktorú sa snažím priblížiť ľudom.Nestotožňujem sa však s obmedzením sacharidov na minimum a so zvýšeným príjmom bielkovín.

  16. Prečítala som si článok a aj komentáre.
    A našla som aj príspevky, kde sa píše, že sa ľudia vyhovárajú na to, že je to drahé. A zastávam názor, že zdravé stravovanie je drahé. Bohužiaľ, je to tak. Momentálne som na materskej dovolenke a tak sa snažím riešiť veci tak, aby sme sa aj stravovali zdravšie, ale čarovať s rodičovským príspevkom sa veľmi nedá.
    Vzhľadom k tomu, že nemám vlastnú záhradku, som nútená nakupovať zeleninu a ovocie v obchodoch a popravde, to, čo sa u nás predáva ako zelenina, je jednom slovom nechutné. Bola som v zahraničí, to sa ani nedá porovnať tá kvalita hlavne zeleniny a ovocia. Všetko je neskutočne postrekované, už aj v obchodoch častokrát nahnité, s plesňou … Takže sa snažím aspoň tak, ako sa dá – nepoužívam biely cukor ale trstinový, pečivo kupujem najčastejšie aspoň nejaké celozrnné (aj keď to, čo má názov celozrnné v skutočnosti celozrnné nie je, stačí si prečítať zloženie). Tak som si kúpila pekárničku a snažím si pripraviť chlebík tak, aby tam bolo čo najviac zrniečok a aj iné múky ako klasická biela. Počas leta, keď som vedela nakúpiť aj zeleninu zo záhradky od babiek na trhu, tak som takmer ani raz nerobila zemiaky, ale výlučne zeleninové šaláty …. ale ide zima, tak som odkázaná na obchody a v nich kupovanú zeleninu a ovocie.
    A či to nie je drahé? Len keď porovnám že 0,5 kg trstinového cukru stojí toľko, čo 1 kg klasického bieleho cukru – aj to v akcii, tak je to raz toľko. A zeleninové šaláty sú teda určite drahšie ako zemiaky alebo ryža. Taktiež kadejaké iné múky ako celozrnné, špaldové, pohánkové sú niekoľkonásobkom ceny klasických bielych múk.
    Je to drahšie, ale snažím sa, v rámci možnosti mamičky na materskej. Aspoň teda dcérke sa snažím kupovať zeleninu a ovocie tak, aby nejedla od mala samý postrek. Kašičky jej robím výlučne obilninové, doma pripravované, taktiež pohánkovú krupicu a pod …. ale nikto ma nepresvedčí o tom, že to nie je drahé. Ak som si len tak zrátala nákup “klasických nezdravých potravín” (biely cukor, múka, krupica, ovocie) a náhradné “zdravšie potraviny” rovnakého typu, tak mám nákup aj niekoľkonásobne predražený. Takže sa každý môže snažiť v rámci svojich možností a skutočne to nie je len o výhovorkách, že nechcem zmeniť zaužívané pohodlné stravovanie ;)
    Inak, veľmi pekne spísané fakty v článkou, máte ďalšiu fanynku.

    • Ano kvalitná a zdraviu prospešná strava je drahá s tým nič neurobíme… ale je možnosť určité potraviny kombinovať prípadne sa dohodnúť s kamatrátkami a známymi a pripravovať niektoré jedlá spolu- tiež to tak robím…má to spoločenský stlmovací :) efekt a tiež finačný pomáhať si alebo aj výmenný obchod.Nastaviť si potravinovú logistiku tak aby sme eliminovali drahé sladkosti a za tie peniaze kúpili napríklad zeleninu či ovocie alebo kusok lososa.Na to musí prísť každý sám a úprimne výhovorky nám nepomôžu, zavrieť oči a nič nevidieť sa dá ale v rámci vlastnej zodpovednosti a svedomia.

      • No veď sa samozrejme snažím, používam len trstinový cukor, pečiem si doma chlebík a používam kadejaké iné múky, jednak celozrnné, špaldové … zahusťujem polievky prevažne klíčkami, otrubami … snažím sa ako tak o zdravé stravovanie v rámci mojich možností :) Vždy sa rada nechávam inšpirovať a rada sa dozvedám nové veci … tak ako na vašom blogu, takže ďakujem :)

  17. Dobry den,
    zaujala ma Vasa stranka, pretoze som hladala “alternativne” zdrave recepty. Mate na stranke naozaj vyborne veci. Popritom som si precitala aj clanky o vyzive, s ktorymi sa stotoznujem a samozrejme sa ich snazim dodrziavat. Uznavam, ze zit zdravo nie je lacne a sama nemam peniazkov nazvys, ale povedala som si, ze do coho ineho mam vrazit peniaze, ked nie do svojho zdravia a zdravia svojej rodiny. Zdravu stravu som bohuzial objavila az ked som uz mala iste zdravotne problemy, ale momentalne som si na nu tak zvykla, ze si uz inak ani neviem predstavit jest. Aj pri stravovani “vonku” vyhladavam takuto formu jedal.
    Viaceri sa tu ohradzuju na drahu muku, ktoru ponukate ako nahradu za bielu. Myslim, ze ak clovek obmedzi muku len na pecenie chleba a pripadneho mucnika (max raz do tyzdna), tak ho to financne nemoze az tak zatazit. Ja muku na nic ine nepouzivam. Neviem, kde inde by som ju este mohla pouzit (zatrepky do polievok nedavam) A piect chlebik trikrat do tyzdna asi tiez nie je uplne v norme :)
    A co sa tyka dezertov, daju sa spravit uzasne a chutne dezerty aj bez pouzitia muky. Su to tzv raw dezerty, kolaciky. Neverila som, dokym som neochutnala. Momentalne mam aj kucharku na tieto zdrave sladkosti. Staci mat doma susene ci cerstve ovocie, semienka, orechy…a dezerty su lahko rychlo hotove.
    Prekvapila ma jedine jedna informacia, a to o agavovom sirupe. Predcasom som si myslela, ze je to jedno z najzdravsich sladidiel, ale po precitani viacerych clankov, aj tom Vasom, usudzujem, ze az tak idealny nie je – kvoli fruktoze. Presedlala som teda na kokosovy cukor, a ten si teda nemozem vynachvalit. Vynikajuca chut. Aj ked jeho cena je vyssia, zase musim spomenut, ze jeho pouzivanie obmedzujem len na pecenie mucnikov, co nie je kazdy den. Vsetko sa da zvladnut, ked clovek velmi chce, len ten zaciatok-nieco zauzivane zmenit je tazky :)

    • Veľmi pozitívny prístup a oceňujem vaše znalosti a správnu úvahu ako nájsť rovnováhu medzi finančnou náročnosťou a rozumnou protihodnotou v podobe správneho výberu potravín.Veľa zdravia :)

  18. Super clanok, iba mi chybala absolutna absencia stevie ako najlepsej nahrady akehokolvek cukru – ciste prirodne sladidlo, majuce len prospesne ucinky na ludsky organizmus a tiez absencia cicerovej muky, pripadne aj hrachovej a/lebo bobovej muky ;)

  19. Ďakujem Robo, stévia tam chýba z dôvodu že po 10 ročnej skúsenosti so stéviou a oboznámení sa s jej vlastnosťami ju nepovažujem za ideálne sladidlo…ale prospešnú sezonnú rastlinku si širokým využitím viac… http://horecka.wordpress.com/2013/06/10/stevia-nie-je-idealne-sladidlo-ale-lieciva-rastlinka čo sa týka múk vďaka za postreh cícerová múka, ktorú často využívam mi vypadla doplním a taktiež iné múky zo strukovín…pekný deň

  20. Veeeelmi dobry clanok, aj odpovede na menej pozitivne reakcie. Som vyzivova poradkyna a lepsie by som to nevedela napisat a ani okomentovat pripadne nejasnosti a protichodne nazory. Dakujeme! :)

  21. Nie celkom zly blog, aj ked dievca velmi varit nevie, na zeleninove polievky, kase a ani na privarky muku vobec nie je treba, daju sa dokonale zahustit zeleninou, no a co sa cukru tyka, vobec nespomina brezovy a steviovy cukor, okrem kysnuteho cesta su vhodne na vsetko a maju glykemicky index 0, teda su absolutne neskodne. Ale snaha sa ceni. Kiez by vsetci vedeli aspon to.

    • Zdravím Maroš…stéviový cukor nespomínam lebo neexistuje iba rebaudozit a steviozid izoláty zo stévie vysvetlenie tu na blogu http://horecka.wordpress.com/2013/06/10/stevia-nie-je-idealne-sladidlo-ale-lieciva-rastlinka/

      a čo sa týka brezového izolátu xylitolu áno viem o jeho existencii však dávam prednosť prírodným sladidlám s obsahom balastných látok….svetová kuchyňa je naozaj široká a sú jedlá ktoré nezahusťujeme to je fatk my Slováci máme ale v našej kuchyni túto tendenciu tak učím ľudí ako to robiť aspoň zdravšie…čo sa týka môjho pôsobenia v gastronomii tak po 25 rokoch praxe aj v zahraničí stále milujem varenie je to moja práca pretože som tiež lektorkou varenia:)a varila som aj v niektorých reštauráciách vlastných aj cudzích…no možno variť neviem to musia posúdiť ostatní ale varím s láskou…

  22. Som na oddelenej strave už 3. rok, schudol som 20kg, cítim sa ovela lepšie! Odvtedy som nebral žiadne lieky! Nehovorte(nepíšte) že zdravá strava je drahšia, treba odpočítať cenu liekov(len na tlak som bral 3 druhy, a doktory tvrdily, že to musím do konca života, asi klamaly), mesačne 2-3 dni v čakárniach + cestovné atd. nakoniec zistíte, že zdravá strava je lacnejšia! Lieky, pečivo, cukor – ide len o biznis! Prečo neučíme v ZŠ, ako, a čo treba jesť?

    • Dobrý deň…je to relatívny pohľad či je drahá alebo nie …ak ste čítal komenty hore iste chápete o čo ide ľuďom pre niektorých je veľa dať 10 eur za rybu alebo 4 eurá za kvalitnú múku…na komplexnosť vrátane peňazí vyhodených za lieky myslia ľudia až vtedy ak príde problém a bojujú s chorobou…chýba prevencia to je fakt a neviem s tým nič urobiť.. už pred 3 rokmi som sa o to snažila ale administratívny mechanizmus a zákony vylučujú aby som ja napríklad robila edukáciu v školách pretože podľa tabuliek nemám príslušné vzdelanie…takže robím edukáciu na kurzoch pre dospelých :)

  23. no vážený ked vidim vase prispevky tak k cukru len tolko je jedno ci trstinovy alebo biely je jedno ci biely alebo hnedy je jedno ci melasa alebo cukor vzhladom k vyrobnemu procesu su vyrabane z koncentratu to znamena ze slad z repy alebo z cukrovej trstiny sa vyluhuje vodou potom to ide cez rozne filtre az sa stava dostane do odparky kde sa voda odpary cize vznikne koncentrat ktory potom ide do varostrojov kde sa stava uvary na pozadovanu velkost kristalu a potom sup do odstrediviek ci bude cukor hnedy alebo biely sa rozhobne az pred odstredenim rozna chemia sa tam pouziva pocas celeho procesu a to nie pre zdravsi cukor ale pre väcsiu vytazitelnost proces s trstinou je podobny len niektore zariadenia su odlisne je to bordel ako bordel takze pochydujem aj o zdravotnej prospesnosty pupavoveho medu a podobnych receptov pokial sa tam pridava aky kolvek priemyselne vyrabany cukor kedze som vyuceny cukrovarnik tak si myslim ze otom nieco viem sorry za gramatyku ale myslim ze ide o obsah

  24. pani Horecka,vyborny blog :-) som vašou fafnynkou,a dajaka kucharska kiniha z vašej dielničky ešte nevyšla?
    Rada by som ju mala vo svojej kuchyni.Dakujem

    • Zdravím Dodo…knäckebrott je fajn mať doma ak nemáme žiaden iný chlieb po ruke…to isté sa týka extrudovaných ryžových a kukuričných chlebíkov…sú to trvanlivé výrobky a v prípade knäckebrottu by som volila aspoň nejký sezamový,amarantový s celozrnným základom ako prínos vlákniny.Výhodou je nízky GI a nevýhodou vyššia kalorická hodnota/nebezpečné ak ste veľmi hladný a zjete viac kúskov/…chlieb by mal byť fermentovaný v prvom rade aby sa aspoň s časti stál stráviteľnejší pre obsah antinutrientov…takže občas si dať áno pravidelne nie..:)

  25. Pingback: Biely, hnedý cukor, med, glukóza ako sa v tom vyznať? | Blog Silvie Horeckej

  26. a kde všade by sa dali tieto produkty kúpiť, ja som videla max. špaldovú múku, pohankovú, a cukor len biely a trstinový…

    • Je veľmi veľa zdrojov…hlavne v bio obchodoch ale aj v sieťach DM ,v Metre aj v bežných reťazcoch bývajú kútiky s takouto stravou… v BA je dobrý výber v Slnečnici,Planeta food,bioparku ,freschmarkete a iných špecializovaných obchodíkoch.

  27. Perfektny clanok…cukor som uz davno vymenila za med a trstinovy cukor.ten kokosovy tiez skusim a vymenim aj muku….dakujem;))))

  28. Dobrý deň. Chcela by som sa vás spýtať, či takúto “oddelenú stravu” majú alebo môžu jesť aj deti od útleho veku. Neviem si totiž dosť dobre predstaviť, ako im vysvetlím, že budú jesť mäso bez zemiakov, ryže alebo cestovín, ale iba s dusenou alebo surovou zeleninou, ktorú do nich, samozrejme, nedostanem, že nebudú jesť hovädzie ani bravčové mäso (mimochodom, hovädzie mäso je bohaté na železo, ktoré je tiež potrebné), že nebudú piť mlieko a jesť jogurty, alebo iba v obmedzenom množstve…

    • Dobrý deň Monika, strava detí je kategorizovaná všeobecne podľa veku a je stavbou odlišná.Deti do troch rokov by mali mať kontrolovaný príjem vlákniny oveľa nižší ako dospelý a naopak treba klásť dôraz na živočíšne produkty pre príjem vitamínu D,fosforu,vápniku /stavba kostrového aparátu,rast zubov/ najjednoduchšiu stravu v malých porciách majú deti do 3 rokov .U detí od 3 do 7 rokov môžeme podávať všetko a závisí len od vás ako ich naučíte…niektoré deti vôbec nepoznajú typické prílohy napr. v Taliansku aj v iných krajinách.Stačí ak ich nenaučíte na hranolky :).Stravu neovplyvníte ani v školách takže sa s tým netrápte ak vaše deti nebudú chcieť delenú stravu…je to o zvyku a delená strava je spôsob nastavenia stravovacieho systému hlavne pre dospelých ,ktorí majú sklon k prejedaniu sa a k mega porciám čo u malých detí nehrozí…ale bohužiaľ aj tam sú výnimky.Treba však deťom od 7 rokov vštepovať domáce návyky aby nevideli polotovary, k rybe im ponúknuť iba šalát a k cestovinám iba bezmäsité omáčky zo zeleniny /moje 3 deti takto fungujú a dá sa to bez problémov/.Píšem práve podrobný článok o stravovaní v detskom veku tak dúfam tam nájdete viac užitočných informácií.

      • Ďakujem Vám krásne za odpoveď… určite to u staršej dcéry vyskúšam… prajem pekný deň… Monika

  29. Presiel som tento clanok a komentare pomerne rychlo a nevidel som tam zmienku o GMO plodinach a ani neviem ako je to u nas s pestovanim tychto “plodin”. Ma niekto informaciu?
    A este co to je “nutricne hladisko” ak mozem hadat jedna sa o “z hladiska zivin”.
    Dakujem vsak za cenne informacie.

  30. Dobrý deň,

    skvely blog. Po dlhej dobe nazory na stravovanie, ktore nie sú vyhrotené. Jednoducho popisane, formou spracovatelnou aj pre laika, samozrejme pri zachovani odbornej stranky.

    Ja osobne mam pocit ze ludia su zacykleni v tradicnych potravinach a nemaju chut ani objavovat nove veci. Ale pomalicky pomaly sato zlepsuje (novinky sa daju zohnat v roznych bio potravinach, farmarske trznice a pod.) Otazku bielej muky a cukru riesim uz dlhsie. Nejako, aj bez podlozenych vedeckych dokazov, sa im snazim vyhybat (neda sa vzdy a vsade – zvycajne ak nechcem urazit hlavne :)) a najvacsi problem s tym ma moje okolie, ktore ma na zaklade toho povazuje za zavislu na chudnuti :) obdobne je to aj s mnozstvom zemiakov, ryze ci psenicnych cestovin. Dalej sa vacsinou v rozhovoroch nedotaneme, takze nevedia ze exisuju aj ine druhy muky, amarant, quinoa, pohanka atd. – nespocestne mnozstvo chutnych alternativ :) aspon ze od najblizsieho mam doma podporu a rad so mnou objavuje novinky :D

    Som rada ze sa takto delite s nazormi, nejdete do extremov, nic neodsudzujete a nevylucujete (lebo takych stranok je doooost vela), iba napisete PRE a PROTI, vlastny nazor, postreh. Kazdy nech sa sam na zaklade informacii rozhodne.

    Rada by som sa opytala na jednu zlozku potravy, o ktorej su takisto rôzne informacie a to je – droždie. Rada by som sa opýtala na jeho výživové hodnoty a účinky na organizmus? Zaujíma ma to keďže je takmer v každom pečive. Vopred ďakujem

    • Lisované pekárenské droždie obsahujúce kvasinky Saccharomyces cerevisiae sú bežne využívané v potravinárskych technológiách pre ich všestranné využitie …je to jednoduchá eukaryota obľúbená , aj v molekulárnej biologii. V potravinárstve sa využíva rýchla mitóza /delenie alebo pučanie čím sa zvyšuje objem/ a preto sa používa takmer všade pri kysnutí cesta. Jednak obsahuje vitamíny skupiny B z toho dôvodu sa pridáva do nátierok ale čo je dôležitejšie upravuje celozrnné múky na stráviteľné fermentáciou a eliminovaním fytázy čiastočne. To dokáže aj bežný kvások ale ten obsahuje iné baktérie/mliečneho kvasenia/, ktorý si v poslednej dobe ľudia radi pripravujú aj doma. Pre kvasinky S. cerevisiae je krmivo substrát vždy sacharid/múka/ a premieňa ho na etanol a oxid uhličitý a jeho reakcia je rýchlejšia v porovnaní s kváskom…a pri začiatočníčkach zaručená:).O negatívnych účinkoch na ľudský organizmus som už prečítala zopár informácií ale myslím že šlo o tendenčné bludy. Fakt je že sa objavili u pacientov s niektorými autoimunitnými ochoreniami pečene, ulceroznou kolitídou, crohnovou chorobou či spondyloartropatiou protilátky na tento druh kvasiniek pri testoch /v krvi/.Taktiež u ochorení akým je celiakia sa môžu objaviť manifestné znaky neznášanlivosti. Ak je človek zdravý a nemá idiopatické črevné ochorenie nevidím dôvod prečo sa kvasniciam vyhýbať pokiaľ sú kupované z dobrého zdroja v čerstvej kvalite. Ak nie ste si istá dajte prednosť sušeným kvasniciam jednozložkovým bez pridania konzervačných stabilizátorov.
      ..ďakujem sa uznanie s pozdravom
      Silvia

  31. Dobrý deň Ján ..uhádol ste nutričné hľadisko je výber z živín z komplexného pohľadu. To znamená premyslený výber toho čo nám poskytujú potraviny t.j. vitamíny, polyfenoly, flavonoidy, esenciálne látky atď…
    Čo sa týka geneticky modifikovaných organizmov tak to je na ucelenú kapitolu. V niektorých článkoch som sa vyjadrila, že sa vyhýbam kukurici a sóji pre neznámy pôvod…a to bolo práve z tohto dôvodu. Genetické modifikácie potravín sa vykonávajú samozrejme aj na Slovensku a musíme si uvedomiť, že pôvod tejto myšlienky nie je založený na ohrození civilizácie. Je pochopiteľná myšlienka prínosu vo vypestovaní mrazuvzdornej mrkvy a paradajky dozrievajúcej na povel pod plastom v prevozných kontajneroch, kukurici a fazule, ktorá sa sama bude brániť proti škodcom…problémom je fakt, že sa tieto experimenty môžu vymknúť s pod kontroly a podľa môjho názoru 20 rokov výskumu je málo aby sa mohlo už len diskutovať o ich bezpečnosti. Ani mne by nevoňalo si kúpiť šošovicu s prímesou omega 3 mastných kyselín kde si pôvodcovia požičali chromozóm od lososa lebo to nie je etické prinajmenšom z rešpektu k prírode. No a na toto sú názory rôzne a argumentov v rámci pokroku a evolúcie by bolo dosť. Lenže pohrávanie sa s genómom rastlín a pre blaho ľudstva …vezmime si napríklad repku olejnú lacnú nenáročnú rastlinu potrebnú pre produkciu lacného oleja…je rôzne upravovaná aj pre obsah škodlivej kyseliny erukovej na organizmus a pre odolnosť voči herbicídom…a narúša rovnováhu v prírode pretože burina je potravou pre živočíchy. Vždy sú dve strany mince. Genetické technológie určite sú nevyhnutné pre vývoj v medicíne a boj s civilizačnými chorobami napr. ale na druhej strane čo ak budú ich príčinou pri úprave potravín. Nato aby som porozumela tejto téme som sa vyzbrojila literatúrou aj požičanými materiálmi a kým som pochopila poznanie štruktúry a funkcie DNA – metódy prípravy rekombinantnej DNA /rDNA/a celý proces cielenej modifikácie ubehol nejaký ten mesiac aj rok…a to z dôvodu, že okrem základov molekulárnej biologie som objavila fascinujúce poznatky z oblasti genetiky, epigenetiky a nutrigenomiky a tie ma zaujali natoľko, že som sa začala prekopávať kombináciami potravín, ktoré navzájom v tejto súvislosti na seba pôsobia. Pretože tak ako do genómu zasahujú ľudia dokáže to i príroda prokaryotickými bunkami a vírusmi. Nemenej zaujímavý je záver , že konzumácia určitých potravín prevažne rastlinného pôvodu ovplyvňuje aj v pozitívnom smere ľudský genóm ibaže tieto informácie sú stále predmetov výskumu a sporadicky sa objavujú v určitých vedeckých publikáciách a k bežnému človeku sa nedostanú. Čo sa týka GMO, teraz ma predovšetkým zaujíma v súvislosti z bezpečnosťou a informovanosťou obyvateľstva spôsob akým bude spotrebiteľ oboznámený o stave, že práve konzumuje GMO a ako je označený tento tovar v obchodnej sieti a či vôbec. Podľa našich zákonov by mali byť označené či sa tak deje …neviem. Výrobca by mal vedieť všetko o pôvode surovín, ktoré posiela na trh a upovedomiť zákazníkov. Ja teda pravidelne lúštim všetky etikety a málokedy tam info o GMO nájdem. Občas nájdem info, že výrobok neobsahuje GMO. Jedine čo je bezpečné a opäť hlásam spoľahnúť sa na malovýrobcov a dodávateľov ….To či na Slovensku budeme jedávať takéto potraviny závisí vo veľkej miere aj od nás…:) a od Ministerstva životného prostredia a od toho kto tam bude sedieť a kto tam akých kompetentných enviromentalistov dosadí ak mi rozumiete…Na jeseň sa konal protest proti GMO v Piešťanoch priamo v epicentre teda v meste, kde sídli Centrum výskumu rastlinnej výroby ale toto na markíze a lebo jojke 5x denne nenájdeme….ide o to, že u nás je stále dosť voľnej pôdy o ktorú by bol z hľadiska spolupracovníkov Spoločného výskumného centra /je interným vedeckým útvarom Európskej komisie/ záujem. A keďže toto je blog o varení a zdravej výžive nechcem sa tu rýpať v téme kde by som určite ako sa poznám skĺzla do nestráviteľných konšpirácií. A preto sa tu žiaden článok na túto tému zatiaľ neobjavil možno raz..:)

  32. Dobry den, no nie som si ista, ci sa polohruba muka da nahradit spaldovou polohrubou a uz vobec nie je pravda, ze ju bezne dostat. Raz sa mi podarilo kupit spaldovu polohrubu muku a ta bola taka zrnita s otrubami, ze to bolo pri peceni velmi citit a cesto aj zle kyslo. Mozete mi prosim povedat, kde sa spaldova polohruba muka da bezne kupit (okrem ekotrend myjava)
    Dakujem

  33. Dobrý deň, áno je pravda, že polohrubá špaldová múka zmizla v poslednej dobe z pultov na Slovensku. Ekotrend Myjava ju už nedistribuje. Polohrubá múka ale nieje nutná k pečeniu ale ďakujem za podnet doplním informáciu v texte.Tam kde sa pridáva polohrubá múka napríklad do pagáčikov môžete použiť semolinu múku z tvrdej pšenice je bežne dostať v sieťach BIlla vyrába ju Sládkovičovo a má žltomodrý obal http://www.mlynsladkovicovo.sk/produkty.html .Taktiež sa výborne hodí na domáce cestoviny alebo na chlieb a dobre sa kombinuje s hladkou celozrnnou špaldovou múkou, ktorá je dostať všade.Ak by ste predsa len chceli vyskúšať polohrubú zo špaldy nech sa páči link http://www.pdsokolce.sk/

    • Dakujem za link, ja totiz bielu muku nepouzivam a semolina mi zdrava tiez moc nepride, ci? Niekedy sa polohruba muka nahradit neda, napr. do vianocky atd., da sa sice upiect aj s hladkou ale nie je to ono.

      • Semolina je kvalitný druh múky /bielej/ ktorý sa výborne doplňa s celozrnnými múkami.Samostatnú ju nikdy nepoužívam… na ručne robené cestoviny kombinujem so špaldovou celozrnnou hladkou alebo na chlieb s ovsenou, jačmennou či ražnou múkou.

  34. Dobry den. Uz dlhsie v ramci moznosti sledujem vas blog a dozvedela som sa od vas vela cennych informacii, nasla mnoho skvelych receptov. Chcem sa len pre doplnenie opytat na spaldovu muku. Vsade sa pise, ze je zdravsia. Ale je zdravsia aj ked sa predava ako spaldova muka hladka biela? Z clanku mi vyplýva, ze teda stratila svoju zakladnu vyzivovu hodnotu. Je nakoniec jedno, ci pouzijem spaldovu muku hladku bielu alebo klasicku psenicnu muku hladku bielu? Aky je vyzivovy rozdiel v celozrnnej spaldovej muke a v klasickej psenicnej celozrnnej muke? Za odpoved vopred dakujem. Velmi vam fandim. :)

    • Milá Zuzka, akosi nerozumiem vašej otázke.Ako môže byť špaldová múka hladká – biela? Myslíte na podobnú farbu a fyzikálne vlastnosti špaldovej hladkej múky a klasickej bielej múky? Špaldová múka hladká sa nemôže predsa predávať ako biela hladká.Je to iný druh má iné zloženie oveľa kvalitnejšie a špalda má krémovú jemnú farbu i keď ide o tip – hladká.Ideálne je však používať celozrnnú špaldovú múku , ktorá obsahuje aj ostatné časti zrna nie iba endosperm. Viac info tu: http://www.ekotrendmyjava.sk/co-je-spalda alebo http://www.familyzone.sk/2014/03/29/spaldova-muka-10-dovodov-preco-ju-zaradit-do-svojho-jedalnicka/

      • Dobry den, musim sa zapojit aj ja do diskusie, lebo spaldova muka hladka biela sa naozaj predava a ponukaju ju viaceri predajcovia, ma ju aj Biomila a je v bielom baleni. Tiez nerozumiem, ci ma este nejaku vyzivnu hodnotu alebo sa rovna psenicnej hladkej. Dakujem

      • Ano, presne toto som myslela. Ja som narazila na toto: http://www.pdsokolce.sk/spaldova-muka-hladka-biela-1kg. Od Biomily uz dlhsie neviem kupit spaldovu muku, ktora nie je celozrnna. Tu totiz kupit viem, ale do pecenia ju aj vy odporucate miesat s necelozrnnou. Mam navyse doma male deti (necele 2 a takmer 4 roky) a tie by s celozrnnymi potravinami mali opatrnejsie. Aj ked je pravda, ze moc kolacov nepojedia… Takze moja otazka plati.

      • No ja mam dve deticky 4 a rok a pol a od malicka jedia len celozrnnu muku – teda vyrobky z nej a nikdy problemy nemali. To, ze male deti maju jest vyrobky z bielej muky je podla mna blbost, kedze biela muka je chemicky bielena a nema ziadnu vyzivnu hodnotu a prekysluje. Lekaro, ktori to tvrdia asi nemaju ponatia, co to vlastne biela muka je, vid. moja byvala pediatricka, ktora nam nutila vyhradne biele rozky. Ved, co volakedy deti jedli, bol chlebik z muky pomletej v mlyne a nie to, co sa dnes predava.

  35. Martina, Zuzka viete čo, zistím priamo u výrobcu ako to myslel s tou bielou špaldovou hladkou múkou :) a dám vám vedieť čo najskôr. Martina výrobky z celozrnnej múky ak ich kupujete nie vždy sú vhodné pre malé deti hlavne nie pre tie do 3 rokov.Tie zloženia nie sú ideálne či už kvoli fruktoze,hydrogenizovaným tukom,hydrolizátom,aditívam atď. Ďalší aspekt je vláknina, ktorá by mala byť kontrolovaná u malých detí, pretože môže spôsobiť vo veľkom množstve tráviace problémy.Treba si uvedomiť, že potraviny bohaté na vlákninu / celé zrná,strukoviny, niektorá zelenina a ovocie/ obsahujú antinutirenty a vyznať sa v jednodruhových potravinách z hľadiska obsahu živín chce troška šikovnosti :).Možno preto lekári alibisticky diktujú takúto stravu…myslím.

    • Dakujem za odpoved, nemyslela som vyrobky z celozrnnej muky kupovane, ale pecivo, to znamena, ze ja malym doma peciem iba z celozrnnej muky, pouzivam ju prip. na zahustenie atd., biele pecivo by som im nedala, zatial ziadne traviace tazkosti nemali.

      • Martina nemám na mysli akútne tráviace ťažkosti ale latentné vyplývajúce z nedostatočného vstrebávanie živín hlavne minerálov zapríčineného prebytkov vlákniny a fytátov napríklad.Treba byť o tom iba informovaný je nepravdepodobné že by sa to stalo. Ak doma pečiete deťom a deti majú domácu stravu nie polotovary je to výborné.

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s