Ako pripraviť zeleninu a pšeničný bulgur

Vhodné kombinácie potravín

Veľa ľudí túto výbornú potravinu ešte nepozná, a keďže leto je v plnom prúde a všade na nás číha kopa zeleniny treba to ihneď napraviť vo váš prospech. Preto som  pre vás pripravila zopár receptov s využitím výživne hodnotného bulguru pšeničného a špaldového. Sú to všetko veľmi rýchle a jednoduché jedlá. …Čo je to teda ten bulgur? Bulgur je upravené zrno pšenice – niečo ako lámanka, je veľmi dobré stráviteľné a nenadúva /namáčaním enzým  amyláza  čiastočne štiepi škrob na jednoduché cukry preto je ľahšie stráviteľný /.Upravuje sa  horúcou parou, predvarením, následným sušením a lámaním či drvením, pritom si však zachováva hodnotné vitamíny /vitamín A, B/ a minerály horčík, fosfor, železo atď. Bulgur tým, že je upravený sa rýchlo a ľahko pripravuje do finálnej podoby chutnej lahôdky orieškovej chuti, krátkym povarením cca 5 minút alebo  zaliatím horúcou vodou a napučaním. Ideálna nutričná kombinácia je s opečenou zeleninou ale môže byť aj surová vo forme ľahkého šalátu….naozaj je to plnohodnotné chutné jedlo, ktoré zasýti .Môžete ním nahradiť ,,slovenské“ rizoto  alebo zeleninové niečo s tarhoňou či bielymi cestovinami. Bulgur je dostať v bio obchodoch a tiež vo veľkých supermarketoch medzi  ryžou a strukovinami podobne ako kuskus. A ešte niečo…

Bulgur, kuskus, quinoa, celozrnná ryža sú potraviny s obsahom sacharidov, škrobu a nehodia sa / v žiadnom prípade / ako prílohy k mäsu. Kombinujú sa so zeleninou alebo rastlinnými produktmi ako tofu, tempeh. V tráviacom procese vyžaduje  každá potrava špecifickú aktivitu tráviacich žliaz. Ak jeme súčasne polysacharidy a mäso namiesto neutrálnej šťavy sa vylučuje kyslá, ktorá znemožňuje trávenie škrobu. Živočíšne bielkoviny v žalúdku štiepi enzým pepsín, ktorý pôsobí zasa  iba v kyslom prostredí. Na trávenie škrobov je potrebný enzým ptyalín vznikajúci už v slinách. Tento enzým v kyslom prostredí nepôsobí,  preto táto kombinácia potravín je nevhodná a živiny z potravy nie sú optimálne využité…. ešte raz opakujem,  ak už chcete jesť mäso dajte si k nemu veľkú porciu surovej zeleniny vo forme šalátu, ktorá má tiež ochranný faktor  pred toxickými látkami a hnilobným procesom  vznikajúcim  pri dlhom trávení mäsa.

K príprave týchto jedál som použila sezónne fazuľové zelené a žlté lusky, nutrične ,,silnú“ hlivu ustricovú a huby shitaké pre obsah minerálov a dôležitú kurkumu… jedlo  v tejto kombinácii  pôsobí na stimuláciu imunitného systému. Môžete použiť tiež baklažán alebo cuketu, kel, mangold s kratšou  tepelnou úpravou.

P1080924

Bulgur s hlívou, shitaké, kurkumou a luskami  / 4 porcie/

Potrebujeme:

150gr špaldového bulguru  /zo špaldovej pšenice/

250gr hlivy ustricovej

150gr huby shitaké

1 veľká červená cibuľa

100gr mladých fazuľových  luskov

4 lyžice olivového oleja

Pol malej  lyžičky kurkumy

Štipka chilli korenia

Pol malej lyžičky mahá korenia/mletá rasca, koriander, horčicové semienko/

Soľ

Mleté korenie z mlynčeka

Príprava:

Prepláchnutý bulgur zalejeme vriacou vodou a pod pokrievkou necháme napučať 15 minút.

Na panvici orestujeme na olivovom oleji červenú cibuľu nakrájanú na kolieska súčasne s kurkumou, chilli a mahá korením aby sa zvýraznila chuť korenia. Pridáme na kúsky nakrájanú hlívu, shitaké a lúsky. Opekáme za občasného miešania cca 15 minút kým sa prebytočná tekutina z húb vyparí. Primiešame bulgur a opekáme približne 2-3 minúty. Dochutíme soľou a prípadne mletým korením z mlynčeka. Môžeme použiť trocha nasekanej čerstvej  mäty. Ihneď podávame.

IMG_2069

Opekané zelené lusky s mandľami, pšeničným bulgurom a pastou zo sušených paradajok / 4 porcie/

Potrebujeme:

150gr bulguru /zaliať vriacou vodou a nechať napučať  pod pokrývkou/

300gr zelených luskov

30gr nasekaných olúpaných mandlí

Chilli korenie podľa chuti

Tandoori masala korenie štvrť lyžičky

Kumín mletý alebo rasca štipka

1 malá lyžička kokosového cukru

Soľ

Pasta:

10 sušených paradajok naložených v oleji

Šťava z 2 citrónov

4 strúčiky cesnaku

1 malá lyžička sezamovej pasty tahiny

10lístkov fialovej bazalky alebo obyčajnej

Soľ

Mleté čierne korenie

Príprava:

Na panvici orestujeme na olivovom oleji  spolu s koreninami /tandoori masalá, chilli, kumínom/ umyté a vysušené lusky v celku. Po cca 10 minútach posypeme cukrom a mandľami a za stáleho miešania tak aby sa neporušila celistvosť strukov pomaly opekáme cca 5 minút, kým sa povrch mierne skaramelizuje. Dochutíme soľou .Osviežujúcu kyslastú pastu si pripravíme tak, že zmiešame všetky ingrediencie v mixéri. Pastu jeme spolu s opekanými fazuľkami a bulgurom.

About these ads

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s