Avokádo miesto masla

Nech sa páči inšpirácia pre tých, ktorí majú sklon si mazať stále niečo na chleba najčastejšie maslo /dúfam, že nie rastlinné/ paštéky a chémiunatierkovú hotovú z obchodov. Avokádo je úplne výborná potravina, exotické u nás  udomácnené ovocie prospešné pre ľudské telo. Je nízkokalorické obsahuje kyselinu olejovú z radu omega 9 mastných kyselín, draslík, luteín a foláty čo sú zlúčeniny kyseliny listovej preto je vhodné  i pre tehotné ženy a z vitamínov najviac E a C. Má vplyv i na regeneráciu pečene a znižuje obsah cholesterolu v krvi.

Avokádo  obsahuje fytosteroly  konkrétne  antioxidant beta-sitosterol regulátor činnosti enzýmov t.j. inhibítor enzýmu 5alfareduktázy zodpovedného za  premenu  testosteronu na DHT / to znamená zabraňuje rastu prostaty u mužov/. Využíva sa vo vyšších koncentráciách aj pri liečbe hyperplázie prostaty.

Najlepšie je ho konzumovať surové aby sa  zbytočne neničili cenné látky ale stretla som sa i s využitím avokáda pri pečení chleba…najlepšie je ho využiť ako nátierku alebo dresing …..príprava nie je zložitá, hotové za 5 minút. Nátierka vydrží 2 dni uzavretá v chladničke ak vydrží….

Potrebujeme :

Avokádo, kurkumu, tamari omáčku /alebo kvalitnú sójovú/ a ricottu, kozí tvaroh alebo jogurt   a drobnosti na dochutenie čo máte určite doma.

Jedno  zmäknuté avokádo rozpoliť, vybrať kôstku a pokvapkať citrónovou šťavou /polka citróna / ihneď aby nezoxidovalo. Avokádo zvonka musí byť zelené bez čiernych škvrn a vnútri mäkké nie však sfarbené do čierna.

Rozpučiť vidličkou,  primiešať kurkumu štvrť malej lyžičky, pár kvapiek tamari omáčky a dobre premiešať. Nakoniec primiešame ricottu alebo kozí tvaroh / či žervé/ dochutíme kvalitnou dijonskou horčicou, soľou a chilli pri pikantnej variante.

Natrieť na celozrnný alebo špaldový chlieb. Chutné aj s pečenými zemiakmi.

IMG_9523

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s