Nátierky /vegánske bez laktozy a bezlepkové/

Mám pre vás pár receptov… pre tých, ktorí  z nejakého  dôvodu museli prejsť na „diétu“ alebo si túto cestu vybrali sami. Dobrá správa je, že tieto zeleninové pochúťky  sa dajú  použiť ako prílohy k steaku miesto omáčky alebo k pečenému kuraciemu mäsu, aj k rybe sme  skúšali… čiže, keď už to doma pripravíte nie je to výsadne „pre  pacientov “  ale aj pre väčšinu členov rodiny či návštevy.

Nátierky  / vegánske  bez laktózy  a bezlepkové/

Základom týchto nátierok je uvarené pšeno. Je to bezlepková obilnina proso bez semenných šupiek. Guličky sú malé, žltkasté a chutia sladkasto. Obilnina má pôvod v Číne. Obsahuje bielkoviny (12 %), tuky (4 %), sacharidy (68 %), minerály a vitamíny (B). Má vysoký obsah železa a kremíka. 10 dekagramov pšena obsahuje cca 330 kcal.

Pšeno je dobre stráviteľné, výživné, chutné a sýte, vhodné aj pre celiatikov, pretože neobsahuje lepok.

Druhú časť tvorí zelenina, kde pridávam podľa druhu huby, tofu a tempeh.

Cviklová s píniovými  orechmi

2 veľké repy

Tymián

Soľ

Uvarené pšeno 100gr

Píniové orechy  za hrsť alebo slnečnicové semienka

Chren domáci  1 malá lyžica

Paradajkový ocot 1  malá lyžica

Bio dijonská horčica 1 malá lyžica

Mleté korenie

Olivový olej

Sezamový olej pár kvapiek alebo orechový

Červenú repu umyjeme a poukladáme na dno zapekacej nádoby  s vrchnákom najlepšie keramickej alebo zo skla. Podlejeme vodou a posypeme tymiánom. Pridám trocha morskej hrubozrnnej soli a povrch repy pokvapkáme  olivovým olejom. Pečieme približne 50 minút na 200stupňoch celzia v teplovzdušnej rúre. Druhá možnosť je pečenie repy v alobale/nie každému alobal vyhovuje/ na plechu v tom prípade sa každá repa zabalí samostatne a ochutí  presne tak ako pri zapekaní v zakrytej  nádobe.

Vychladnutú upečenú  repu nasekáme na drobné kúsky alebo rozmixujeme v mixéri spolu s píniovými orechmi  a pridáme  lyžicu domáceho chrenu. Primiešame pšeno, malú lyžicu dijonskej horčice, mleté korenie z mlynčeka a malú lyžičku  paradajkového octu. Dochutíme kvapkami sezamového alebo orechového  oleja.

P1080392P1080410

Špenátova s korením  garam masala

V tomto recepte je použité korenie garam masala. Zmes voňavého indického  korenia  sa dá použiť v rozličných ázijských pokrmoch s mäsom, jogurtom a zeleninou. Ak ste presvedčení, že ho už nikdy nepoužijete nahraďte  ho  v tomto recepte škoricou, kardamonom, rímskym kmínom  a trocha chilli.

Listový špenát 300gr

Garam masala štvrť  malej lyžičky

Cesnak 3 strúčiky

Uvarené pšeno 100gr

Por  nasekaný na kúsky 100gr

Soľ

Shitaké huby 200gr

Kukuričná krupica –polenta  50gr

Ume ocot  pár kvapiek a sójová omáčka

Olivový olej 2 lyžice

Na  panvici zohrejeme olej a pridáme garam masala, počkáme kým sa korenie trocha ohreje, pridáme cesnak, pór a huby shitaké. Keď huby pustia vodu prisypeme k zmesi  trocha polenty /podľa potreby/a premiešame. Krátko povaríme a na záver pridáme umytý špenát. Varíme cca 3-5 minút. Dochutíme soľou a octom a rozmixujeme nahrubo vymixujeme po vychladnutí. Potom primiešame do mäkka uvarené pšeno a dochutíme sójovou  omáčkou ja na používam Tamari alebo Johsen shoyu.

Ďalšie využitie tejto nátierky je že  sa dá použiť okrem variácie na chleba  ako príloha k steaku alebo k pečenému syru či tofu .

Celerová s mrkvou a tofu

1 červená cibuľa

Zeler koreňový cca 150 gr / nahrubo nastrúhaného  očisteného/

Mrkva jedna veľká /nahrubo nastrúhaná/

Zelená špargľa vrchné končeky 10ks

1 červená paprika nakrájané na drobno

Uvarené  pšeno 100gr

200gr tofu biele bez úpravy nakrájať na kocky

Štipka škrobu kuzu  / dostať v bio obchodoch  má výborný účinok na zažívacie ťažkosti /

Olivový olej 2 lyžice

Kurkuma polovica malej lyžice

Mleté korenie

Soľ

Ume ocot pár kvapiek

Bio dijonská horčica

Na olivovom oleji krátko orestujeme v tomto poradí, kurkumu, tofu,červenú cibuľu, papriku, celer, mrkvu a asi po 10 minútach špargľu. Posypeme škrobom  kuzu podlejeme 2 lyžicami vody a povaríme cca 5 minút. Po vychladnutí  prejdeme tyčovým mixérom nie veľmi na jemno! Pridáme pšeno a dochutíme podľa potreby.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s