Jačmenný slad / upečte si veľkonočný koláč s jačmenným sladom/

P1080420P1080415

 

Prichádza Veľká noc  a chystá sa k hromadnému hodovaniu, vypekaniu,vareniu a iným tradičným činnostiam a preto mám pre vás tip ako si upiecť nejakú tú zdravšiu sladkosť a miesto cukru dať prednosť jačmennému sladu… Málokedy som sa stretla s niekým, kto tento produkt  pozná a má ho doma v špajzi /a aj ho používa :)/… a pri tom na našom území  je už dávno udomácnený len posledné desaťročia  sa prebojoval na výslnie biely rafinovaný cukor…je to plnohodnotné sladidlo, dá sa použiť do pečenia koláčov, perníkov na dochucovanie kaší, jogurtov a čaju alebo ako náhrada medu pre ľudí s alergiou na zložky medu. Mení trocha chuť cesta aj vzhľad ale je to ,,iba” niečo nové.

Čo je to vlastne slad?

Ako už názov napovedá  sladovanie je proces, počas ktorého, sa pri máčaní a klíčení obilných zŕn aktivujú enzýmy, ktoré fermentujú cukry a slad je výsledným produktom tohto procesu. Slad obsahuje oveľa prospešnejšie cukry ako biely cukor. Disacharid maltózu, ktorý sa uvoľňuje zo škrobu pri klíčení jačmeňa, hodnotné polysacharidy a menej monosacharidov, preto je pocitovo menej sladší a tmavší. Zaujímavý je i pre  vitamíny skupiny B. Jačmenný slad ako sladidlo používali už naše babičky a   veľa tradičných a vylepšených  receptúr nájdete aj na  webe.

Nezabúdajte, že kvalitný produkt na sladenie obsahuje iba jačmenný slad a vodu. Žiadne iné prísady – pozor aby ste si ho nezamenili so sirupom /napr.obsah fruktózy/, opäť opakujem čítajte dôsledne etikety.

Špaldovogaštanový koláč s jačmenným sladom

300gr špaldovej hladkej múky

100g gaštanovej múky

100g hladkej múky špaldovej celozrnnej

100gr sušených marhúľ/nasekať zmäknuté vo vode/

250ml mlieka

40gr kvasníc

1vajce + 2 žĺtky

120gr masla

3  veľké lyžice jačmenného sladu

Nasypte do nádoby kde budete miesiť cesto múku špaldovú hladkú cca 100 gr,urobte jamku a nalejte časť  vlažného mlieka a rozdrobte doň kvasnice. Zakryte utierkou a nechajte vykysnúť kvások. Ak je kvások bublinkový primiešajte ostatné ingrediencie nakoniec nasekané marhule. Ak v druhej časti  mlieka rozmiešate slad lepšie sa vám spojí cesto. Vypracujte vláčne cesto a nechajte po utierkou kysnúť až sa zväčší o tretinu. Cesto musí mať pevnejšiu konzistenciu. Potom cesto preložte do foriem alebo pekáča vymasteného maslom. Ja som použila papierovu formu. Nechajte ešte 20 minút nakysnúť, potrite bielkom a pečte v teplovzdušnej rúre na 180 stupňoch asi 35- 40 minút.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s