Nepriatelia v stravovaní pod drobnohľadom časť 2.

Pre lepšiu orientáciu vo vašich špajziach a chladničkách v súvislosti s ,,vyčistením“ potravín, ktoré dávate do úst denne vedome či nevedome, vám uvádzam dve možnosti  a jedna z nich je správna –  ale obe sú moje TOP v negatívnom či pozitívnom význame samozrejme…ak máte správny úsudok určite neminiete cieľ….:)

IMG_0095 1

Možnosť  A./

Rastlinné stužené tuky

Rama

Veto

Perla

Flora

Hera

Smetol

Palmarin

Cera

Dusená šunka – vážená i balená vákuovo, potravina, ktorá ako som zistila je denne používaná v rodinách a ponúknutá i malým deťom. Obsahuje E 250 dusitan sodný, E251 Dusičnan sodný, E252 dusičnan draselný aditíva, ktoré sa používajú v potravinárskom priemysle na zachovanie špecifických vlastností výrobku zaisťujúce ružové zafarbenie a konzerváciu za účelom zabránenia šírenia mikroorganizmov a baktérií.Dusitany sa v tele menia na nitrozamíny, ktoré sú karcinogénne hlavne pri tepelnej úprave takýchto výrobkov.dusitany v organizme všeobecne zabraňujú prenosu kyslíku hemoglobínom a môže vzniknúť nedostatočné zásobenie kyslíkom tkanív hlavne u malých detí.

Anglická slanina  vákuovo balená

Zloženie: bravčový bôčik bez kosti (83 %), pitná voda, jedlá soľ, konzervačná látka E 250, stabilizátor E 450, E 451, E 452, modifikovaný škrob E 1442, zahusťovadlo E 407a, E 415, regulátor kyslosti E 500, antioxidant E 316. Tmavý pokryv: hemoglobín, potravinárska vláknina, aróma, zahusťovadlo E 412.

Špekáčky /mecom/

Zloženie: bravčové mäso (35 %), bravčová slanina, hovädzie mäso (8 %), pitná voda, bravčové kože, sójový proteín, modifikovaný škrob E 1422, cesnak, extrakty korenia, stabilizátor E 450, E 451, zvýrazňovač chuti a arómy E 621, E 635, antioxidant E 316, konzervačná látka E 250.

Bratislavské párky – rôzni výrobcovia/ a iné párky/

Zloženie: bravčové mäso (min. 45 %), bravčové kože, bravčová slanina, hovädzie mäso (min. 5 %), pitná voda, sójový proteín, jedlá soľ, stabilizátor E 450, E 451, E 331, E 262, dextróza, extrakty korenín, zvýrazňovač chuti a arómy E 621, antioxidant E 300, E 316, zmes korenín, aromatické látky, zahusťovadlo E 412,

Výrobky mastné od Hamé, Tatracon, typu, bôčiková nátierka, pečeňová paštéta, svačinky, morcadelly, hotové konzervované jedlá a paštéty….!

Rastlinná šľahačka Rama, rastlinná šľahačka Rajo a všetko čo je v spreji a v  baleniach s dlhým dátumom spotreby…

Rastlinná šľahačka Ken presto  zloženie: voda, stužený rastlinný tuk 27%, cukor 11%, sladidlo -sorbitolový sirup, mliečne proteíny, stabilizator E-463, E-340ii, emulgátory-E-481, sójový lecitín, E-472b, soľ, aroma, farbivo E-160a

Tavené syry lunex, bambino, karička, kravičky, tavené syry lisované v plátkoch, v črievkach/ všetky čo sa natierajú/ …a sú používané denne :)

Nízkotučné jogurty  a lacné jogurty, kde tuk je nahradený škrobom a ochucovadlami.

Jogurty s ovocnou zložkou alebo podľa výrobcov s čerstvým ovocím

Syry s nízkym obsahom tuku  a s prísadami /  karotenoidmi E 160-annato,bixin,norbixin, paprikový extrakt, kapsanthin, kapsorubin /chlorid vápenatý

Sušené tortellini plnené mäsom, akékoľvek polotovary tohto typu aj vákuovo balené čerstvé ! cestoviny plnené či syrom alebo mäsom

Zloženie: Semolina z tvrdej pšenice, vajce 14,6%, strúhanka (pšeničná múka typ 0, jedlá soľ, kvasnice), varené bravčové mäso 12%, palmový olej, sušená  šunka (bravčové mäso, jedlá soľ, konzervant E250), strúhaný syr 0,1% (mléko, jedlá soľ, syridlo, konzervant: lysozom), prírodné identické aromy.

,,Sáčkové“ polievky -všetky, akékoľvek ,,čínske, francúzke, gazdovské, minestronové“ všetko čo je dehydrované a neprirodzené …príklad:

,,MAGGI Jako od mámy HRÁŠKOVÁ polévka s uzeným masem – Tradiční česká hrášková polévka s chutí a vůní uzeného masa je jednou z oblíbených a nejprodávanějších variant. Naše hrášková polévka je bez přidaného glutamátu a ,,konzervačních látek”……neuveriteľné

Tatárska omáčka výrobca : spak foods

Zloženie: rastlinný olej, pitná voda, sterilizovaná uhorka, cibuľa sterilizovaná, cukor, vaječné žltky pasterizované, soľ jedlá ,kukuričný škrob modifikovaný, ocot, horčicové semienka, sušená petržlenová vňať, zmes korenia, E330 Kyselina citrónová,E415 Xanthan,E412 Guma guarová,E200 Kyselina sorbová,E210 Kyselina Benzoová,E385 Ethylendiamintetraacetát  vápenato-disodný

Cereálie typu kornflakes /kelloggs,nesquik /s obsahom cukru, fruktózového sirupu atď.

Fit tyčinky  a corny tyčinky a im podobné – zbytočný neprirodzený cukor!

Zloženie müsli tyčinky Fit: ovocie 50 % (jablká, hrozienka, kocky limety 15 % /ovocný koncentrát, fruktózo -glukózový sirup, cukor, ovsená vláknina, ryžový škrob, rastlinný tuk, želírovacia látka (pektín), prírodná aróma/, ananás /ananás, cukor, kyselina: kyselina citrónová, konzervant: oxid siričitý/), škrobový sirup, ovsené vločky, extrudovaná kukurica, slnečnica, rastlinný tuk, oblátka (zemiakový škrob, rastlinný olej), emulgátor (sójový lecitín), aróma. Obsahuje alergény: glutén, sóju, oxid síričitý. Môže obsahovať stopy suchých škrupinových plodov, arašidov, mlieka.

Sladené  sýtené nápoje  všetky, kde je sirupová zložka typu cola, fanta, tonic schweppes atď. tiež nesýtené sladené nápoje rôzne sladké džúsy a sirupy na domácu výrobu limonád.Výrobcovia ich síce robia v poslednej dobe bez aditív ale je to úplne zbytočný cukor!

Mliečne čokolády a nugátové pochúťky s obsahom rastlinného tuku, bez použitia kakaového masla a s obsahom kakaa nižším ako 40%…  napríklad čokoláda  Nutina  od Figara má energetickú hodnotu na 100g až 540kcal čo je jedno plnohodnotné jedlo k obedu….

Zmrzliny vo vaničke typu Carte d Or od Algidy, Prima a iných komerčných výrobcov obsahujúce prevažne rastlinný tuk a ochucovadlá…

Tvrdé cukríky a vôbec všetky, ktoré sú vyrobené z cukru, fruktozy ,zeleninových a rastlinných extraktov s pridaním či bez pridaní aditív typu bon pari, jojo, lipo ,lentilky, haribo

Pečivá a chlieb  s predlženou trvanlivosťou z bielej múky a dofarbený na hnedo karamelom alebo inými aditívami…/bez obsahu celozrnnej múky a bez vlákniny/

Lacné marmelády, lekvár  a džemy kde podiel ovocia je pod 50% prevažuje cukor a prísady

 

Možnosť B./

 

Rastlinné oleje za studena lisované – Olivový, sezamový, ľanový,konopný vhodné k použitiu v studenej kuchyni  k dochucovaniu šalátov a jedál na záver bez varenia/ cenné mastné kyseliny  sa ničia pri zahriatí nad 50 stupňov/

Olivový olej vhodný na krátke smaženie tepelná  stálosť do 180-200 stupňov celzia

Upravený repkový olej používaný na občasné fritovanie/ tak 2x do roka na vypraženia kapra a rezňov/

alebo alternatíva…. bravčová masť  k dlhšiemu smaženiu v zimnom období – striedmo

prepustené maslo ghí výborná tepelná stálosť stupeň prepálenia 220 stupňov

nasýtený kokosový tuk /maslo/ – cenné pre látku monolaurin

maslo podľa možnosti od malododávateľov, farmárov, kde obsah živočíšneho tuku pochádzajúceho z mlieka  je 82%-85%  a ďalšia zložka je iba voda/forma emulzie voda v oleji/.  Maslo je výrobok zo smotany patriaci do skupiny mliečnych tukov…a na pečenie samozrejme radšej maslo

mäso 1 až 2x do týždňa od lokálneho mäsiara v žiadnom prípade nie z,, reťazcov“ – morčacie, jahňacie, chudé hovädzie a teľacie, králičie

– úprava mäsa: pečením v rúre do 180 stupňov celzia, opekaním na panvici, nakladaním v soli, vákuové varenie pri nízkej teplote…nie vyprážaním!

Ryby tiež 2x do týždňa: makrela, losos, morský vlk, pražma, treska, tuniak, platýz, parmica aj sladkovodné ryby občas: pstruh, zubáč

– úprava rýb pečené v rúre do 180 stupňov celzia, na panvici, na rošte  alebo dusené /parou/alebo vákuové varenie

Ďalšia možnosť nie najšťastnejšia ale  menej  finančne náročná –Tuniak v konzerve podľa testu:  v rastlinnom oleji franz josef kaiser, rio mare, calvo a treščia pečeň v bio kvalite

Syry tvrdé typu parmezán, ementaler, comte, gouda, pecorino/ovčí zrejúci syr/,kozie syry – žervé alebo tvrdé zrejúce… tieto syry by mali obsahovať iba mlieko ,soľ a syridlo alebo ušľachtilé plesňové kultúry typu brie, camembert, roquefort,  ktoré však treba konzumovať občasne.Všetky tieto syry sú ideálne pre obsah vápnika a iných minerálov či vitamínov a rizikové pre vyšší  podiel tuku …

Bryndza– ovčia, vyrobená z ovčieho hrudkového syra podľa mňa takmer liek…

Tvaroh a srvátka/ricotta/

Tvaroh – mliečny výrobok, ktorý patrí do skupiny čerstvých (nezrejúcich) syrov ,priaznivý pre nízky kalorický obsah. Napríklad 100 gramov mäkkého tvarohu má energiu 527 kJ (126 kcal) a priemerne obsahuje 18,75 g bielkovín, 0,35 g tuku, 0,44 g mliečneho cukru (laktózy), 60 mg vápnika, 0,65 mg železa a 0,369 g vitamínu B2.

Srvátka – vedľajší produkt pri výrobe syrov, tvarohu a kazeínu. Výborný zdroj bielkovín a aminokyselín /l-cysteín/

Biely jogurt /prírodný jogurt/ – vyrobený iba z mliečnych zložiek, bez prídavkov želatíny, škrobu, aditív a stabilizačných zložiek. Obsahuje živé jogurtové  kultúry typu: lactobacillus bulgaricus, streptococcus thermophilus

Ovsené vločky – čisté iba obsah vločiek z ovsa

Ovsené otruby – do cesta, koláčov zo syra a tvarohu, do jogurtov

Pohánková múka a krupica– miesto zásmažky na zahustenie polievok ku koncu varenia- jednoducho nasypať, premiešať….

Špaldová múka hladká alebo celozrnná – z tejto múky môžete piecť tak ako ste boli zvyknutí z bielej hladkej múky technológia prípravy cesta sa nemení konzistenciou múky praktické rady o kombináciách na blogu Náhrady bielej múky a kombinácie múk

Amarantová múka- do zmesi  múky na slané koláče a quiche – pozri blog recepty…

Jačmenný slad, melasa z trstiny,  javorový sirup miesto cukru bieleho.

Chlieb ražný, špaldový, celozrnný s minimálnym obsahom bielej múky, s pridaním pohánkovej múky, zemiakov, amarantu, semienok, špaldy …ak si ho neviete upiecť doma a chcete mať istotu, že jete kvalitné suroviny, kupujte ho  v bio pekárni, výborný je chlieb s použitím  prírodného kvásku.

V normálnych obchodoch/ BA/ máte na výber: slatinský chlieb, čertík,bevit od framipeku, šenkvický kváskový chlieb, špaldový chlieb, kamutový, kváskový z Dunajskej lužnej a od rôznych iných výrobcov žiadajte zloženie.

Natural ryža, pšeno, bulgur, basmati ryža, quinoa, kuskus, pohánkové krúpy, jačmenné krúpy  – miesto bielych cestovín prípadne striedať v prospech zŕn.

Lekváre, džemy  a marmelády – robené zásadne doma iná možnosť nie je….:) a ak áno nech obsahujú 80% ovocia, menej cukru, jablčný pektín a žiadne éčka /kyselina citrónová je v norme/.

Tmavá kvalitná čokoláda s obsahom kakaa nad 50%:musí obsahovať kakaové maslo, cukor, prísady podľa druhu, napríklad chilli, mandle a žiadne stabilizátory.

viac info v článku Traja najväčší nepriatelia nášho zdravia

Reklamy

5 thoughts on “Nepriatelia v stravovaní pod drobnohľadom časť 2.

  1. Dobrý deň, aký máte názor na pitie kefíru? Robím si ho doma z mlieka z mliekomatu a “tibetskej huby” a konzumujem cca raz za týždeň asi tri dcl. Ďakujem

    • Ak vám nápoj chutí a znášate ho dobre, prečo nie? Ja s ním osobné skúsenosti nemám pokiaľ viem chce to trocha praxe ale ak máte dobrý zdroj mlieka tieto kultúry by mali byť prospešné pre tráviaci trakt.

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s