Džem bez pridaného cukru

Trocha som musela dlhšie čakať až sa počasie umúdri a bude aj nejaké to ovocie ako ja hovorím slnečné, ktoré nedozrieva v kamiónoch ale tak normálnejšie… a má aj prirodzenejšiu sladkú  chuť. Použila som teraz hlavne  jahody a rebarboru a ako bude postupovať sezóna chystám sa aj na iné druhy. Keďže som sa rozhodla nepoužiť žiaden pridaný cukor, ktorý by mi urobil  želírovaciu službu, použila som ako náhradu viac druhov ovocia obsahujúceho vlákninu /jablko,ananás,citrón/ a na získanie pevnosti  želatínu agar. Ak nemáte skúsenosti s agarom tak ide o rastlinnú želatínu, ktorá sa získava z červených rias ruduch/Rhodophyta/. Chemicky  ide o sacharid, je bohatá na minerály /jod ,vápnik, železo/ a má výborné želírovacie vlastnosti. Nutrične, pri využití v tomto výrobku je  agar zaujímavá pre nízky obsah kalóríí, na jednu dávku džemu som použila množstvo  s využiteľnou energiou 3 kcal. Ďalej má táto želatína prínos v prevencii pri degeneratívnych ochoreniach kĺbov, osteoartrózy a má tiež protizápalový účinok vďaka obsahu fucoidanu polysacharidu, ktorý je teraz častým predmetom výskumu. Ak si už raz agar kúpite, používajte ho častejšie do ovocných dezertov je naozaj užitočným pre vaše telo.

Pre vyšší chuťový pocit sladkosti som použila stéviu,  20 čerstvých lístkov. Pre tých, ktorí nevedia čo to je : rastlinka, ktorá je sladká  vďaka steviolglykozidom rebaudiozidu a steviozidu, čo sú rastlinné zložky spôsobujúce sladkosť, v poslednej dobe populárne ako náhrady cukru, typické pre svoju zvláštnu pachuť po izolovaní hlavne steviozidu. My ju budeme používať  ale čerstvú. Ak ju nemáte čerstvú v črepníku, môžete použiť sušenú alebo aj  žiadnu, pretože ten prínos sladkosti je tam naozaj okrajový /testovala som viac druhoch bez stévie a zo stéviou/. Izolované extrakty zo stévie v tekutej či práškovej forme si ale radšej odpustite. To radšej pridajte lyžicu jačmenného  sladu, ryžového sirupu alebo cukru z kokosovej palmy ak vám ide o čo najnižší ,,glykemický index“ vášho  džemu…a hlavne prosím vás pri výrobe takýchto výrobkov nepodľahnite pokušeniu tam vsypať fruktózu alebo kvapnúť nejaký xylitol. Ak je ovocie zrelé prirodzená sladkosť surovín  bude postačujúca a to aj v tomto prípade s rebarborou…:)

IMG_0915P1080699P1080733

Potrebujeme:

700gr rebarbory

1600gr zrelých jahôd

20ks lístkov stévie  /po uvarení nevyťahujeme zo zmesi/

3ks jablká /alebo 200gr čerstvého sladkého ananásu/

šťava z jedného citrónu

2 plné polievkové lyžice  želatíny agar z rias

štipka morskej soli

Postup:

Jahody umyjeme očistíme a prekrojíme na polovicu, ošúpanú rebarboru nakrájame na menšie kúsky cca 0,5cm, jablko alebo ananás nakrájame tiež na menšie kocky. Zmes budeme variť kratšie, v celku by sa dostatočne nerozvarila. Suroviny dáme do väčšieho hrnca s pevným dvojitým dnom, pridáme lístky stévie, 1dcl vody a štipku soli. Dávku varíme za občasného premiešanie, bez pokrývky  približne 40 minút až je ovocie čiastočne rozvarené. Pridáme citrónovú šťavu, vmiešame 2 lyžice želatíny agar a povaríme za stáleho miešania asi 3 až 5 minút. Zmes ešte hustá nebude, iba čiastočne. Zhustne viac  po vychladnutí. Teplú zmes /nie horúcu/ nalejte do menších  suchých pohárov so ,,šróbovacím“  viečkom so závitom …Môžete ich sterilizovať alebo vychladnuté uložiť v chladničke.V chladničke vydržali asi 2 týždne, pretože ich domáci  objavili…:). Ja som sterilizovala v hrnci pod pokrývkou s vodou do trištvrte pohárov asi 15 minút pri bode varu. Poháre som po vybratí položila hore dnom na obrus a prikryla dekou aby postupne vychladli.

Džem bude pripomínať  konzistenciou skôr hustú ovocnú dreň, žiaden rôsoľ, pretože obsahuje iba ovocie s prirodzenými cukrami. Neznamená to však, že takéhoto džemu môžete zjesť na kilá obsahuje dosť fruktózy, ktorá v stave hyperglykémie vie byť tiež reaktívna. Takýto džem je ideálny do palaciniek, jogurtov aj do ďalšej tepelnej úpravy, čo ale v prípade diabetikov veľmi neodporúčam. Nevýhodou je nízka trvanlivosť aj v prípade sterilizovania.

Reklamy

2 thoughts on “Džem bez pridaného cukru

  1. Dobry den,

    rada by som sa spytala na par veci, aj ked niektore nesuvisia s tymto recoptom.
    1. stevia: mam doma cerstvu – ak nou chcem osladit dezerty (napr. cheesecake), ako sa da pouzit?
    2. Tiez by som sa spytala na zaverecne zhrnutie: kolko tento dzem zhruba vydrzi?
    3. V jednom z vasich receptov pisete, ze treba pouzit kokosovu muku, nie kosos – preco to nie je ekvivalent?
    4. Ak by som mala zaujem zucastnit sa vasej skoly varenia, kde ziskam info?

    Dakujem velmi pekne za odpovede.
    Zuzana

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s