Baklažánové rolky s kozím syrom

Baklažán je jedna z mojich najobľúbenejších zelenín… a prekvapilo ma v poslednej dobe vyplývajúc z rozhovorov,  že ľudia ju nevedia pripravovať a tak uvádzam jednoduchý recept s použitím klasických surovín u nás dostupných. Baklažán jeme vždy tepelne upravený alebo naložený v octovo-olivovom náleve aby sa predišlo vplyvu solanínu, ktorý dužina  obsahuje. Nikdy nešúpeme šupku !  v nej sa nachádzajú práve najcennejšie polyfenolové látky, ktoré poznáme pod názvom antioxidanty. V určitých odborných kruhoch  ho považujú za superpotravinu  práve pre túto antioxidačnú  aktivitu, ktorá ochraňuje  membrány buniek. V nutrigenomike, odbore, ktorý sa zaoberá pôsobením rôznych látok /aj polyfenolov/ pochádzajúcich  z potravy na ľudský organizmus, baklažán zaradili medzi potraviny s najvyšším počtom xenobodov. Podľa tohto názoru  xenofaktory, /fytoalexíny prevažne polyfenoly / sú  látky ovplyvňujúce  aktivitu génov pre sirtuíny /bielkovina so špecifickou vlastnosťou/.Sirtuíny aktivujú enzýmy, ktorých  úlohou je chrániť  DNA pred poškodením  a následne pred chorobami a rakovinovým bujnením. Pripravujem článok, v ktorom sa budem podrobnejšie venovať tejto téme a takisto chcem uverejniť zoznam týchto potravín a spôsobu prípravy  jedál aby sme využili tieto xenofaktory maximálne pre ochranu nášho zdravia. Však späť k baklažánu,  okrem  tohto významného prínosu je to nízkokalorická zelenina s obsahom draslíka, mangánu, železa, medi a  vitamínov skupiny B a je vhodná i pre malé deti. Upravuje sa väčšinou krátkym opečením na olivovom oleji, v celku v rúre napríklad k príprave baklažánového pyré….

P1080738

P1080741

P1080745P1080747

 Potrebujeme pre 4  osoby:

2 veľké baklažány

15 ks zelenú a fialovú bazalku

200gr kozí syr čerstvý

Olivový olej

Soľ

100gr parmezán strúhaný a lebo tvrdý kozí syr na posypanie

Na prípravu omáčky:

2 cibule /jednu červenú a jednu šalotku alebo aj bielu/

5 lyžíc olivového oleja

800gr kvalitné lúpané paradajky krájané /alebo si môžete paradajky spariť horúcou vodou, ošúpať a nakrájať/

Bobkový list

Korenie

Soľ

Pripravíme si omáčku  tak, že na olivovom oleji orestujeme nakrájanú cibuľku, zalejeme paradajkami, pridáme bobkový list, ochutíme soľou a korením a krátko povaríme cca 20minút.Medzitým  nakrájame baklažán pozdĺžne na plátky, osolíme necháme postáť 5 minút a opečieme na olivovom oleji z oboch strán. Ja prebytočný olej odsajem tak, že opečený baklažán položím na chlieb ale môžete použiť aj servítku. Na každý opečený plátok položíme kozí syr,  lístok bazalky a zavinieme. Poukladáme tesne do keramickej misy či pekáča a zalejeme paradajkovou omáčkou. Povrch posypeme strúhaným syrom a pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov cca 30 minút. Baklažán po zavinutí netreba veľmi ochucovať ale kto chce pikantnú verziu,  môže použiť chilli alebo korenie. V tomto recepte veľmi vyniknú chute paradajok a baklažánu v kombinácii s bazalkou a olivovým olejom naozaj netreba veľmi dochucovať.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s