Caponata /baklažán,paradajky,kapary/

Multifunkčný letný receptík, caponata pochádza zo Sicílie a má veľa podôb, závisí od regiónu alebo aktuálneho stavu ,,čo dom dal“ :).Základom caponaty  je baklažán, paradajky kapary a píniové oriešky.. Sú variácie s tuniakom alebo inými rybami či čisto zeleninové.Výhodou tohto jedla je, že sa dá uchovať dlhšie v chladničke cca 5 dní a môžete si ho pripraviť  k opečenému chlebíku / crostini,bruschetta/ alebo jesť iba s čerstvým chlebom poliatym olivovým olejom s cesnakom, či k pečeným zemiakom, kuraciemu steaku. Alebo k cestovinám ako rýchlu omáčku v štýle ,,len zohriať“ v prípade prepadu návštevou. Nech sa páči, toto je jedna z nich, moja naj.

P1080853

Potrebujeme  pre 6 osôb:

2 baklažány nakrájať na kocky nešúpať!

1 cibuľa šalotka veľká

8 strúčikov cesnaku

Zeler stonkový / sedano /  3-4 stonky nasekať na kúsky

Olivový olej  6 lyžíc

Bazalka  10 lístkov

Kapary  1 lyžica nasekať

Namočené hrozienka  1hrsť

Pyré  paradajkové  500gr – lúpané paradajky neochutené  /pyré / alebo nakrájané na drobno

10 čerstvých paradajok nakrájať na mesiačiky

Lyžička cukru  hnedého, soľ, korenie

Vínny ocot na dochutenie 1 lyžica

Mleté čierne korenie z mlynčeka

Píniové oriešky na sucho opečené nasypeme nakoniec

Príprava:

Na olivovom oleji speníme, šalotku, baklažán, pridáme zeler /sedano/, nasekaný cesnak pomaly orestujeme cca 5 minút, dávame pozor aby cesnak nezhnedol a nezhorkol… ďalej  paradajky a kapary, hrozienka, cukor, soľ a krátko povaríme aby paradajky pustili šťavu. Pridáme bazalku a paradajkové pyré  a dovaríme cca 10 minút. Nakoniec dochutíme octom, mletým čiernym korením a posypeme píniovými  orieškami. Ak chcete pikantnú verziu  treba pridať  chilli  k šalotke a orestovať.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s