O sardínskom jedle z ktorého sa môže žiť ,,sto“ rokov

článok na  http://horecka.sk/2013/09/05/o-sardinskom-jedle-z-ktoreho-sa-moze-zit-sto-rokov/

Reklamy

6 thoughts on “O sardínskom jedle z ktorého sa môže žiť ,,sto“ rokov

  1. Veľmi pekný článok, Sardínia je nádherná, boli sme tam párkrát na dovolenke. Myslím, že ste to velmi presne vystihla, že za dlhovekosť vďačia dobrým sociálnym vzťahom, prostrediu a v neposlednom rade strave a životnému štýlu :)

  2. Dobry den,

    vyborny clanok, velmi ma potesil, kedze som toto leto stravila dva aktivne tyzdne na Sardinii a vela z tohto krasneho ostrovceka precestovala. Snazila som sa precitat viac o sardinskej kuchyni ako bezny turista, takze som Vase spominane jedla poznala minimalne z pocutia. Ochutnala som niektore miestne delikatesy. Priznam sa, na steak z konika ani zo somarika som odvahu nemala, i ked ten steak z kona som skoro dala, ale asi mi to nebolo sudene, kedze nemali. Zaujima ma vsak, ako sa da v kuchyni vyuzit ich slavny med corbezzolo. Jeden som si priniesla domov ako suvenir. Otvorila som ho sice uz tam a skusala jest len tak na chlieb s domacim maslom. No je to priserne horke. Dezert Sebadas sa vraj ma robit s tymto medom, ale ked som ho mala v restauracii, tak urcite nepouzili tento med, kedze nebol horky ani trosku. Bol to klasicky med. Viete mi poradit nejaky recept, kde by sa dal tento netradicny med vyuzit? Dakujem

    • Ďakujem Erika, no mala ste šťastie že ste sa s týmto medom vôbec stretla v reštauráciách ho nepoužívajú pre jeho cenu a takmer už nízku dostupnosť. Sebadas sa môže ochutiť ale skôr ho používali ako pochúťku so syrom pecorinom na kúsku pane tostato :) a ešte si ho ozdobili mätou.Najviac sa využíva samostatne ako liek proti hnačke,má diuretické a antiseptické a účinky.Obsahuje fenolglykozid arbutín ale aj alkaloidy preto sa nedoporučuje malým deťom, ktoré by ho pre jeho autentickú horkú chuť ani nezjedli myslím :)

  3. Dobrý deñ,
    Tento rok sme neplanovane stravili dovolenku na Sardinii. Velmi milo ma prekvapila ich kuchyna, najma kvalitne a chutne pripravovane masa. Od navratu patram po recepture na na pripravu masovej rolady pravdepodobne v listkovom ceste. To maso bolo neuveritelne jemne, az sa rozpadavalo na jazyku. Nemate nahodou recept? Vopred Vam dakujem.
    Vas clanok ma velmi potesil :) mnoztvom informacii.
    Janette

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s