Náhrady bielej múky a kombinácie múk pri varení a pečení

Článok nájdete tu na  horecka.sk

Reklamy

20 thoughts on “Náhrady bielej múky a kombinácie múk pri varení a pečení

  1. Spätné upozornenie: Nepriatelia v stravovaní pod drobnodnohľadom časť 2. | Blog Silvie Horeckej

    • Múka z pšena je výborná do kaší a nákypov a ako náhrada múky v detskej strave pri celiakii….ja osobne ju pridávam do bezlepkového chleba, ktorý sama pripravujem…inak ju používam zriedka skôr využívam celé pšeno.

      • Este by som sa rada spytala na medovnicky. Mam doma muku ryzovu celozrnnu, amarantovu a psenovu, pripadne trosku mandlovej. Da sa z tychto kombinacii urobit cesto na medovniky alebo to ani nemam skusat a radsej dat na Vas recept? :)

      • fu no to by som neradila môžete to otestovať ale chýba mi tam hladká/lepivá/ nosná zložka…táto kombinácia drží dobre s bielkom sú to drsnejšie múky ale s medom neviem či to zafunguje…

  2. Jasne, rozumiem. Ja som skusala robit babovku z ryzovej 2/3 a amarantovej 1/3 a vysla uzasne. Isli tam aj vyslahane bielka, to ano. Cize radsej pridat aj spaldovu muku alebo psenicnu celozrnnu.

  3. Dobrý deň. Prosím mohli by ste mi poradiť? Je vhodné keď chcem piecť kysnuté cesto z bezlepkovej múky zmiešať s amarantovou múkou a v akom pomere? Veľmi by som chcela aby pečivo z bezlepkovej múky chutilo ako z pšeničnej múky, pretože pečivo z bezlepkovej múky je úplne inej kvality. Srdečne ďakujem a s úctou pozdravujem. monika

    • Dobrý deň…milá Monika mojim cieľom je priblížiť sa ,,normálnej” chuti pšeničných výrobkov už roky ale naozaj pšenica má špecifickú chuť…u niektorých bezlepkových výrobkov sa to dá dosiahnuť napríklad perníky sú ako normálne ale chlieb bezlepkový nebude nikdy typický lepkový…treba si na bezlepkovú chuť privyknúť viacmenej. Amarantová múka obsahuje dosť bielkovín cesto bude kompaktné kľudne ju môžete pridať ale najviac tretinu obsahu múky, výborne sa hodí k maniokovej múke.S pozdravom Silvia

    • Najbližšie ku klasickej múke v pečení má špaldová hladká múka…a cukor? no čo najmenej zrejme trstinový,kokosový,klasický kryštálový ak by nebola iná možnosť a chcela by ste svetlejšie cesto :)

  4. Dobrý deň, ja som v “ošiali” nakúpila cícerovú ,bôbovú, hrachovú aj šošovicovú a teraz vôbec neviem čo s nimi :( a ešte prosovú. dajú sa nakombinovať aj nejako navzájom – alebo s pšeničnou? v podstate lepok nemám zakázaný. dík

    • Dobrý deň Zuzana to vôbec nevadí že máte bezlepkové múky pretože sú prirodzene bezlepkové a dajú sa rôzne použiť pri miešaní múk…tu na blogu je veľa takých receptov a rád tiež v tomto článku.Z cícerovej môžete urobiť soccu placku, bôbová je dobrá do polievok spolu so špaldovou múkou sa z nej dajú urobiť výborné knedličky do polievky.Do chleba sa dá pridať tiež šošovicová múka aj do slaných koláčov.Popátrajte a určite nájdete inšpiráciu v receptoch:)

  5. Dobry den,
    rada by som sa spytala, ci mate skusenosti s pecenim s mukami ako je konopna, makova, tekvicova, lanova, sezamova, slnecnicova, muka z hroznovych jadier, muka z chufy, kokosova muka – s tou som uz skusala a je super, pripadne orechove muky. Co vsetko sa z nich da vyrobit, ak docasne nemozem konzumovat ani lepkove muky a ani bezlepkove vo vacsom mnozstve kvoli vyssiemu podielu sacharidov? Mam za sebou nejake experimenty, ale stale mam malo info.
    Dakujem

    • Dobrý deň Erika mám bežne ich používam teraz naposledy som robila Osie hniezda s použitím kurakkanovej a hroznovej múky.Pozrite sa na
      https://www.facebook.com/terapiajedlom

      Recepty s použitím týchto múk nájdete aj tu na blogu pozrite bezlepkové pečenie a celozrnné a bezlepkové múky.napr: https://horecka.wordpress.com/2013/11/18/bezlepkove-perniky/

      môžete urobiť jedlo/pizza,placka,kofty, chlieb/ kde sa polovica až dve tretiny múk dajú nahradiť väčšinou strukovinami alebo zeleninou.

      • A mohla by som dostat recept na tie uzasne vyzerajuce osie hniezda? Na fb som ho nenasla, len tie mnam fotky. Dakujeeem

      • Erika pokúsim sa pridať na blog recept na osie hniezda cez víkend teraz pre prácu v teréne nestíham.Recepty tvorím priamo za pečenia a varenia takže trocha to trvá kým to aj odvážim, zapíšem a zverejním. Ďakujem za pochopenie :)

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s