Tekvicovomakový koláč bezlepkový

Typ ako miešať bezlepkové múky aby sme nemuseli použiť hotové zmesi. Tento druh cesta sa podobá na krehké maslové cesto. Zvolila som však menej  trstinového cukru v ceste a pridala viac sypkej maniokovej múky, ktorá zaručuje kompaktnosť v kontraste s hrubšou gaštanovou múkou s vysokým obsahom sacharidov a vlákniny a s mandlovou múkou, ktorá obsahuje viac bielkovín. Spracovanie cesta je troška náročnejšie, konzistencia je krehká a mastnejšia preto je dobré ju priamo vytvarovať vo forme na pečenie. Tekvicovú plnku s makom môžete osladiť  trstinovým cukrom alebo jačmenným sladom podľa chuti. Pre obmenu môžete miesto tekvice použiť jablká nakrájané na kocky  či nastrúhané a postupovať rovnako ako pri tekviciach.

P1090346P1090348P1090333

Potrebujeme:

150gr maniokovej múky

120gr mandľovej múky

130gr gaštanovej múky

70gr trstinového cukru krupice

250gr  kravského masla 83% /zmäknutého/

Plnka:

180gr žltej tekvice

180gr tekvice hokkaido / vrstvu povrchovú nelúpeme iba umyjeme/

2dcl vody

1 malá lyžička škrobu kuzu /japonský škrob bio obchody/

60gr trstinového cukru alebo 2 lyžice jačmenného sladu

Polovicu malej lyžičky škorice

100gr mletého maku

Príprava:

Cesto vypracujeme v miske tak, že zmiešame všetky druhy múky spolu s cukrom a mäkkým maslom na tuhé kompaktné cesto a uložíme na hodinu do chladničky zabalené do fólie. Medzitým si pripravíme plnku .Tekvice nasekáme na kúsky a dáme povariť s vodu a škoricou na cca 30 minút kým  nie sú mäkké. Pridáme cukor alebo slad a necháme dôkladne rozpustiť. Po vychladnutí vmiešame mak a škrob kuzu. Cesto vyberieme z chladničky a vyložíme ním dno formy na výšku 0,8-1cm. Môžete ho aj čiastočne rozvaľkať ale bude sa rozpadávať. Približne 60 gr cesta si odložte na dekorovanie povrchu. Na cesto nalejte plnku a rozotrite rovnomerne. Cesto môžete na povrch nastrúhať alebo nadrobiť a tiež vykrajovať ľubovoľné tvary srdiečka či hviezdičky. Aby sa cesto na nerozpadlo pridáme maniokovú  múku a kúsky vyvaľkáme, vykrojíme a potrieme rozšlahaným vajíčkom. /nemusíme /Pečieme  cca 40 minút pri teplote 180 stupňov celzia.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s