Nakladaná reďkovka s ume octom a kurkumou

Lahôdka –  nakladaná  biela reďkovka /daikon/, ešte stále aktuálna  motivácia urobiť niečo pre seba kým bude čerstvá jarná zeleninka…takto rýchla nakladaná reďkovka a reďkovka vôbec,  podporuje vylučovanie tekutín /potenie, obličky prevencia kameňov/a tiež  trávenie …výborná po mäse, údeninách:(  a môj najnovší ,,výskum ” ukazuje,  že aj po pár pohárikoch navyše ….veľmi jednoduché: nakrájať bielu reďkovku na plátky, posypať kurkumou, chilli/ak chcete viac hot/cukrom trstinovým či kokosovým, ume ocot, ryžový ocot, himalájska soľ a pár tenučkých plátkov zázvoru a premiešať. Reďkovka pustí šťavu nepridávať vodu…. Držať v chlade v uzavretej nádobe a skonzumovať do 5 dní. Podľa makrobiotikov jedna zo zásadných liečivých surovín, používajú ju aj vo forme nápojov a odvarov pri nachladnutí, vysokom tlaku, ochorení obličiek a močových ciest a tiež pri problematickom trávení tučných jedál. Kombinuje sa výborne tiež so sójovou omáčkou, zázvorom,  škrobom kuzu a horčicovým práškom. Nech vás neodradí trocha špecifický zápach je to úplne v poriadku. V kombinácii s kurkumou  a ume octom  balzam na tráviaci trakt…:) a celé telo.

P1090818

IMG_9562

Potrebujeme:

2 veľké biele reďkovky  najlepšie z bio obchodu

1 kávová lyžička kurkumy

Pol malej lyžičky mletého chilli  alebo  cayenského korenia/ môžete vynechať a použite zázvor pre menej pikantnú formu/

Čajovú lyžičku kokosového cukru – výsledný nálev bude mierne do hneda ak dáte biely cukor bude viac do žlta

1 veľká  lyžica ume octu a 1 veľká  lyžica ryžového octu / s vínnym octom to veľmi nie je ono skúste  ume slivkový ocot ten je dostať vo všetkých bio obchodoch/ pre kyslejšiu chuť môžete pridať trošička paradajkového octu

1lyžica vody

10ks tenkých plátkov zázvoru

Malá lyžička himalájskej soli

Postup:

Ošúpanú reďkovku nakrájame na tenké 3mm plátky ak je veľký priemer reďkovky prekrojíme ju na polovicu.. Premiešame spolu so všetkými ingredienciami, trocha utlačíme a necháme odležať v porcelánovej alebo keramickej uzavretej nádobe  1 deň na chladnom mieste. Chuť je mierne fermentovaná viac kyslá. Vyskúšajte k pečenému mäsu vynikajúce alebo iba tak počas dňa osvieži ale maximálne 3-4 lyžice….:)

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s