Domáce jemné špaldové žemle

Dopekané žemle z obchodu nelákajú  tak ako tieto domáce jemné a nadýchané a sľubujem,  že je to nenáročná jednoduchá príprava :)…aby som dosiahla podobnú konzistenciu ako klasické tukové pečivo, ako tukovú zložku som zvolila jogurt a smotanu… a aby bolo trocha po mojom,, na zdravo“ použila som prevažne špaldovú hladkú a trocha kurakkanovej /pšenová/ a celozrnnej hladkej múky. Najlepšie boli tesne po upečení mierne chrumkavé a vo vnútri vláčne…mňam

P1100138P1100139P1100143P1100144P1100146P1100151P1100160

Potrebujeme:

440gr hladkej špaldovej múky /používam Biomilu/

100gr hladkej špaldovej celozrnnej múky /Biomila/

50gr kurakkanovej alebo pšenovej múky

3dcl 10% smotany na varenie

150ml bieleho bio jogurtu

40gr droždia / použila som kvasnice  lisované bio/

Malá lyžička himalájskej soli

Sezamové zrnká na posypanie

Mlieko na potretie žemlí

Postup:

Z mlieka a trošky smotany /izbová teplota/ a lyžice vlažnej vody pripravíme kvások tak, že do zmesi múk, ktoré som dala do misy  urobím jamku a nadrobím do nej droždie a zalejem… Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Necháme vykysnúť cca 20 minút na teplom mieste. Keď kvások retiazkuje a vznikajú  v  ňom bublinky, vymiesim v kuchynskom robote do hladka cesto zo všetkých ingrediencií. Nechám kysnúť cca hodinu na teplom mieste prikryté utierkou.cesto vyklopím na dosku a vypracujem  bochník. Vytvarujem z neho hrubý  valec asi 6 -7 cm a krájam na kúsky asi 4 cm široké, z ktorých vytvarujem žemle. Poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie s odstupom, potrieme  mliekom a posypem sezamom. Pečieme v teplovzdušnej  rúre cca 20 minút pri teplote 180 stupňov celzia. Z tejto dávky vám vyjde 10- 11 krásnych veľkých žemlí s priemerom 10-12 cm :).

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s