pH a alkalická strava…aby ste neboli klamaní

Stále sa skloňuje i na mojej stránke, priamo či nepriamo téma okolo alkalickej stravy, pH a jeho vplyve na celkový stav organizmu. Dovoľte teda pár slov k tomuto ,,fenoménu“.

Je pre nás pH potravín dôležité?…áno aj nie…áno, pre naše ľudské pH  – je jeden z dôležitých faktorov našej existencie. Naše telo disponuje regulačnými mechanizmami, ktoré sa vedia veľmi dobre postarať o udržiavanie konštantného pH vnútorného prostredia. pH sa mení podľa toho ako sa menia fyziologické procesy v našom tele. Ak je človek zdravý  aj naše pH je v poriadku. V prípade patologických zmien sa mení  aj vnútorné prostredie organizmu a narúša sa homeostatická rovnováha.

Reklamy

2 thoughts on “pH a alkalická strava…aby ste neboli klamaní

  1. Silvia dakujeme za priame a jasne upresnenie skutocnych pricin a efektov. Mas skusenosti s tym, ze mnoho ludi ma prave oslabene vylucovanie kyseliny chlorovodikovej a tak im zle travi? Alebo narusene enzymaticke funkcie zo stresu ?
    Dakujem

    • Ďakujem… Dušan skúsenosť osobnú našťastie nemám ale stretávam sa bohužiaľ s množstvom ľudí, ktorí majú rôzne formy dyspepsie a samozrejme nevylučuje sa v tomto prípade aj psychosomatický pôvod ochorenia /emocionálne a stresové príčiny/. Ako rizikový faktor k vzniku nadbytku HCL/kyseliny chlorovodíkovej/ sa uvádza často v spojení s nesprávnymi stravovacími návykmi. Taktiež opak nadbytku HCL /hypochlorhydria/ sa prejavuje veľmi podobne dráždivými symptomatickými prejavmi. Preto je niekedy problém rozoznať príčinu najlepšie je gastroenterologické vyšetrenie. Horšie sú na tom práve ľudia s nedostatkom HCL pretože pH býva vyššie a tráviaci proces je nedostatočný, potrava nie je správne rozložená/porucha trávenia bielkovín/ a vzniká funkčná porucha čriev,zahnívanie, dysmikrobia. So zníženou tvorbou HCL súvisí aj nedostatočné vylučovanie pankreatických enzýmov. Pokiaľ si chcete v rámci prevencie pomôcť pred prípadným ochorením vyhýbajte sa alkoholu,bielej múke, cukru a polotovarom. Pridávajte do jedla kurkumu a saturejku na podporu vylučovania tráviacich štiav, pite nesladené bylinkové čaje /na striedačku/ skorocel, žihľavu, myší chvost, horec, mätu, puškvorec…ak máte vyslovene pálenie záhy nepite vtedy kávu.

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s