ako si NEupraviť bezmäsitú stravu…

Musím vám opísať jeden príklad /a skutočný príbeh/ ako v dobrom úmysle zmeniť stravovanie, si človek nechtiac ublížil pre nedostatok  informácií. Je to jeden z čitateľov môjho  blogu, ktorý poprosil o pomoc. Muž po štyridsiatke, pracujúci denne za PC cca 10 hodín bez náročnejšej fyzickej aktivity –  iba občasná cez víkend. Rozhodol sa schudnúť, zmeniť životosprávu aj z ideologického hľadiska a nejesť viac mäso a vylúčiť zo stravy chlieb. Lenže stalo sa to, že z pôvodných 90 kg išiel na 112 kg…:( proste sa vybral iným smerom a dnes už vie aj prečo sa  pridala  únava po 8 mesiacoch od začiatku zmeny… Nebudem popisovať ,,morfologiu“ metabolizmu zvýšeného príjmu sacharidov a tukov v tele a čo sa fyziologicky udialo,  že dospel k anémii ale popíšem vám  čo jedol  aby ste neurobili podobnú chybu. Je to však veľmi individuálne pretože niekto, kto by pri tomto zložení jedol menšie porcie a viac zeleniny a denne sa na pol hodinu prebehol v parku by nemusel na seba prilepiť 20 kg.

Pravidelnosť  denného stravovania  vo fastfoode a závodnej jedálni veľmi zmeniť nemohol tak sa dialo toto:

  • Keďže bol stále hladný denne jedol na obed múčne sladké jedlá alebo dvojité porcie zemiakov a ryže
  • Neobľuboval surovú zeleninu /iba papriku / takže jedol grilovanú, dusenú  zeleninu s ryžou zemiaky  a najčastejšie zeleninové zapekané cestoviny, vegetariánske lasagne, smotanové krémové polievky
  • Doma cez víkend mu manželka pripravovala knedľu so zeleninovými omáčkami väčšinou na báze smotany a sojové mäso a takmer každý týždeň vyprážanú rybu /treska, filé, pangasius/ s hranolkami, zemiakmi alebo majonézovým šalátom a klasika vyprážaný syr – vyprážané iba v nedeľu
  • Dva alebo tri krát do týždňa pizza /celá/ ale iba margerita so syrom, kukuricou a občas ananásom
  • Na večeru obľúbené zapekané zemiaky so syrom a smotanou alebo zeleninové francúzke zemiaky či zeleninové fašírky so zemiakmi v rôznej úprave
  • Keďže nejedol chlieb, na raňajky jedol vajíčka s paprikou, tavené syry trojuholníky a zajedal to kukuričnými šúlkami a extrudovaným kukuričným chlebom alebo mal na raňajky šišky, croisant či domáci koláč  s kávou.
  • Na večeru k zeleninovým polievkam a praženici  kukuričné šúlky
  • Posledné jedlo o 20 hod večer a občasné pitie piva

Keď sa na text hore opäť pozerám,  vidím tam hyperkalorické štandartné zloženie jedál v mnohých rodinách a viem si predstaviť, že už vyradenie mäsa a údením musí byť pre veľkú časť populácie odriekaním i keď tu konkrétne šlo o jeden veľký omyl…o  to smutnejší je fakt, že tam bola úprimná  snaha  stať sa vegetariánom / v etickom zmysle slova/  ale bez naštudovania si problematiky takéhoto stravovania a následného zavedenia správneho výberu potravín  do praxe.

20022011081

P.S. po objavení ,,nových potravín” a objasnení určitých kombinácií vhodných pre lakto- ovo-vegetariána je všetko na dobrej ceste, už len pevnú vôľu.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s