Testujem sériu receptov s využitím zeleniny v pečení, takže som skúsila do tejto tradičnej vianočky pridať mrkvu a hrášok. Nakoniec zvíťazila iba mrkva, hrášok som si nechala na inú úpravu v nekysnutom ceste. Pridala som ešte mak, mandle a troška arašidového masla. Použila som iba trocha celozrnnej múky hladkej aby vianočka zostala jemná a mäkká. Takáto vianočka celkom pekne farebne na tanieri pôsobí a mix zaujímavej chuti poteší.
Potrebujeme:
500gr špaldovej hladkej múky
100gr špaldovej hladkej celozrnnej múky
100gr mandľovej múky
3dcl smotany na varenie
130gr rozpusteného masla živočíšneho 82%
50gr kvasníc
2 žĺtka
2 vajíčka
Štipka soli
1 lyžica trstinového cukru
1 rozšľahané vajíčko na potretie
Cesto rozdelíme do 3 bochníkov:
1.bochník:
2lyžice smotany na varenie, 4 lyžice mletého maku, 1 lyžica trstinového cukru
2.bochník:
2 menšie mrkvy nastrúhať na jemno, 1 veľká lyžica mandľovej múky,
3.bochník:
2 veľké lyžice nasekaných mandlí, 1 lyžica arašidového masla, trocha hrozienok namočených v rume /nemusí byť:)/, 1lyžica trstinového cukru
Postup:
V mise zmiešame mandľovú a špaldovú múku. V strede urobíme jamku nalejeme do nej smotanu. Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu okrem masla. Pridáme trstinový cukor, rozdrobené kvasnice a na teplom mieste necháme vytvoriť kvások asi 20 minút. Cesto vymiešame v kuchynskom robote spolu s vajíčkami, žĺtkami, rozpusteným maslom a štipkou soli. Necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu a pol. Na pomúčenej drevenej doske si cesto rozdelíme na 3 bochníky. A tiež na doske postupne ručne zapracúvame všetky ingrediencie do cesta. Robíme to dôkladne aj dlhšie aby sa všetky zložky spojili. Po zapracovaní necháme cesto 15 – 20 minút odpočívať. Z troch bochníkov vypracujeme valčeky dostatočne hrubé a dlhé tak aby sa z nich dal zapliesť tvar vrkoča dlhý aspoň 30cm. Pletenec vložíme do podlhovastej formy maslom vymazanej formy. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme postáť ďalších 20 minút. Pečieme pomaly v rúre vyhriatej na 170 stupňov celzia približne 50 minút.