Farebná vianočka zo špaldovej múky

Testujem sériu receptov  s využitím zeleniny  v pečení, takže som skúsila do tejto tradičnej vianočky pridať mrkvu a hrášok. Nakoniec zvíťazila iba mrkva, hrášok som si nechala na inú úpravu v nekysnutom ceste. Pridala som ešte mak, mandle a troška arašidového masla. Použila som iba trocha celozrnnej múky hladkej aby vianočka zostala jemná a mäkká. Takáto vianočka celkom pekne farebne na tanieri pôsobí  a mix zaujímavej chuti  poteší.

P1080526

P1080535

 

 

Potrebujeme:

500gr špaldovej hladkej múky

100gr špaldovej  hladkej celozrnnej múky

100gr mandľovej múky

3dcl  smotany  na varenie

130gr rozpusteného  masla živočíšneho 82%

50gr kvasníc

2 žĺtka

2 vajíčka

Štipka soli

1 lyžica  trstinového cukru

1 rozšľahané vajíčko na potretie

 

Cesto rozdelíme do 3 bochníkov:

1.bochník:

2lyžice smotany na varenie,  4 lyžice mletého maku, 1 lyžica trstinového cukru

2.bochník:

2 menšie mrkvy nastrúhať na jemno, 1 veľká lyžica mandľovej múky,

3.bochník:

2 veľké lyžice nasekaných mandlí, 1 lyžica arašidového masla, trocha hrozienok namočených v rume /nemusí byť:)/, 1lyžica trstinového cukru

 

Postup:

V mise zmiešame mandľovú a špaldovú múku. V strede urobíme jamku nalejeme do nej smotanu. Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu okrem masla. Pridáme trstinový cukor, rozdrobené kvasnice a na teplom mieste necháme vytvoriť kvások asi 20 minút. Cesto vymiešame v kuchynskom robote spolu s vajíčkami, žĺtkami, rozpusteným maslom a štipkou soli. Necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu a pol. Na pomúčenej drevenej doske si cesto rozdelíme na 3 bochníky. A tiež na doske postupne ručne zapracúvame všetky ingrediencie do cesta. Robíme to dôkladne aj dlhšie aby sa všetky zložky spojili. Po zapracovaní necháme cesto 15 – 20 minút odpočívať. Z troch bochníkov vypracujeme valčeky dostatočne hrubé a dlhé  tak aby sa z nich dal  zapliesť  tvar vrkoča dlhý aspoň 30cm. Pletenec  vložíme do podlhovastej formy  maslom vymazanej formy. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme postáť  ďalších 20 minút. Pečieme  pomaly v rúre vyhriatej na 170 stupňov  celzia približne 50 minút.

 

 

 

 

 

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s