Tekvicová hokkaido polievka liečivá

Hokkaido tekvice sú práve  teraz v kurze, dozrievajú a ešte budú niekoľko týždňov. Ich výhodou je, že v chladnejšom prostredí pivníc vydržia aj niekoľko mesiacov. Určite ste sa stretli s množstvom zaujímavých receptov  tekvicových polievok ale táto je vymyslená tak akurát pre chuťové poháriky pretože je lahodná, mierne pikantná po zázvore ale aj pre zdravie t.j. megaplná  karotenoidov, minerálov a fytonutrientov.

Takáto polievka je vitamínová bomba pre podporu syntézy vitamínu A v tele. Betakarotén, lykopén a iné karotenoidy z rastlinných zdrojov zaručia ochranu organizmu pred infekciami, chorobami zraku, antioxidačnú aktivitu, podporujú správne delenie buniek a diferenciáciu tkanív. Použijeme suroviny  pre lepšie využitie antioxidantov a liečivých fytolátok a samozrejme bez zbytočnej vegety, smotany a iných zaťažujúcich doplnkov. Ak má tekvica ešte mladé jemné semienka použite ich do polievku sú zdrojom zinku. Všetko obohatíme kvalitným olejom pretože tieto látky potrebujú pre svoje využitie tuk a aj tepelnú úpravu. A ešte k tomu bylinky tymián, koriander, bobkový list, ľanové a sezamové semienka a kvapka hroznového oleja na záver. Touto úpravou potešíte vašu tráviacu sústavu.

P1120064

P1120063

P1120069

P1120070

Potrebujeme na 3l polievky –  cca 8porcíí:

1 veľkú cibuľu

1 tekvicu hokkaido max.kilo a pol –  nešúpeme ju iba umyjeme!

Olivový olej 6 lyžíc

4 veľké paradajky

2 veľké mrkvy

Zázvor koreň  asi 3cm kúsok

Kurkuma čerstvý koreň asi 3cm  ak nemáte použite malú lyžičku sušenej mletej kurkumy

Čajová lyžička drvených horčicových semienok

Rasca malá lyžička

Nové korenie  5ks

2 čerstvé bobkové listy

Hrsť čerstvých  byliniek tymiánu a koriandru

150gr čerstvého špenátu listov môže byť novozélandský

cca 2l vody

Lyžičku ľanových a sezamových semienok

Mleté čierne korenie z mlynčeka

Štipka sušeného chilli nemusí byť

Soľ

Hroznový panenský olej alebo tekvicový

Postup:

Na olivovom oleji  orestujeme krátko cibuľu spolu s drvenými horčicovými semienkami, rascou a očistenou kurkumou asi 3cm kúsok. Použila som čerstvú ale môžete dať aj sušenú mletú . Musí sa pridať do oleja. Pridáme  4 paradajky rozkrojené na polovicu a restujeme. Hokkaido tekvicu dôkladne umyjeme  – nešúpe sa – vydlabeme dužinu a pár menších tekvicových zrniek prihodíme  do polievky  pre  zinok. Suroviny pridávame v tomto  poradí : na kocky nakrájanú tekvicu spolu s mrkvou nakrájanou na kolieska, 3 cm kúsok očisteného zázvoru, tymián a bobkový list, mleté korenie z mlynčeka a za hrsť čerstvého koriandru – vňate.Zalejeme vodou. Povaríme necelú hodinu kým bude  všetko mäkké. Vyberieme  z polievky koreň zázvoru a šupky z paradajok, bobkový list a všetko  vymixujeme ponorným tyčovým mixérom.

Pridáme  soľ. Tesne po vymixovaní a vypnutí prisypeme listy umytého špenátu a premiešame. Pred podávaním môžete posypať ľanovými drvenými semienkami a  sezamovými. Dochutíme  ešte olejom z hroznových jadierok  alebo tekvicovým či orechovým olejom.

Reklamy

3 thoughts on “Tekvicová hokkaido polievka liečivá

  1. no, fajn! uvaril by som si ju aj ked nevarím, len kde kúpiť tú tekvicu hokkaido, ked som tu čital že v obchodných reťazcoch je všetko zlé a plné chemikálií? A dalšia vec, vôbec si neviem predstaviť kde zohnať všetky tie súčasti tej polievky?! O väčšine ani neviem že existujú (Hroznový panenský olej alebo tekvicový,Čajová lyžička drvených horčicových semienok) Som z dediny, v dedinských obchodoch nehrozí aby som kúpil také veci, v obchodných reťazcoch je “všetko zlé” a aj tak polovicu vecí čo treba tam nenájdem takže???? ano, sú internetové obchdy a v BA špecialne bio obchoby. :-) bol som v jednom takom obchode v BA, (že nemam jesť arašidové maslo lepšie je mandlové, v kauflande a v PENNY v rakusku maju arašidové maslo 1,50 až 2,50evri ale mandlové maslo nemajú) našiel som tam mandlové maslo, maličké balenie 9,96evri mmm! to by som mal akurat tak na jedny raňajky. No a ked zoberiem v dotaz tú cenu toho masla tak tato polievka hokkaido(prvotná investícia pokupiť všetko bo nič nemam) by mna vyšla asi tak na 25evri moj tip, takže mna to posiela do innej sféri – finančnej – najprv musím začať zarábať viac penazí aby som si mohol dovoliť jazdiť do BA do špeci obchodov alebo objednávať z netu s dobierkou 6 až 12 evri špeci potraviny na zdravý životný štíl. :-) zasa na druhej strane, mohol by som si uvariť lacnejšiu verziu tejto polievky, ved základ je tekvica cibula mrkva rasca olivový olej mleté čierne korenie sol, špenátové listy :-) ostatné si domyslím :-) takto by ma to vyšlo asi tak na 7,50evri :-) ale???? rozhodol som sa, dal som si záväzok, že začnem už konečne zarábať viac peňazí aby som si mohol dovoliť nákupy takýchto úžasných potravín pretože “je fajn cítiť sa fajn! :-)

    • Zdravím Edo, neviem či toto Vaše povzdychnutie je potrebné komentovať a tiež otázku ktorú ste si položil ste si aj zodpovedal celkom trefne sám:) Ja iba tiež konštatujem, že netreba sa stresovať, ak na drahšie suroviny nie sú práve peniaze no tak ich nekúpim a navarím si niečo bez konkrétnej ingrediencie. Nie všetky recepty sú vhodné pre všetkých a okrem toho práve tekvicu hokkaido majú už takmer na všetkých trhoch a ak nie a žijete na dedine poradte niekomu aby ju zasadil ak Vy nemáte záhradku. Pomôžete možno sebe aj iným k väčšej pestrosti jedálnička.

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s