O mne

310320_307544532686271_768007725_n

 

http://horecka.sk/about/

Kontakt: silviahoreck@gmail.com

Reklamy

22 thoughts on “O mne

  1. Dobry den, dnes som uplnou nahodou nasla Vasu stranku(hladanim nejakeho vylepseneho a rychleho receptu na dusene hovadzie maso, ktore chcem pripravit mojim rodicom po navrate z dovolenky :o)…a zostala som velmi milo sokovana…jednak, ze aj ja sa venujem okrem knih jedlu a hlavne zdravemu jedlu. Dnes to znie mozno ako klise vsetka ta zdrava vyziva (hlavne, ze na Slovensku, co ma idealne podmienky na farmarsky predaj surovin takmer BIO…je tazke najst vhodne suroviny)…ale citajuc vase clanky a poznajuc co-to…navyse som etnolog a moja diplomovka bola samozrejme o strave :o)…uvedomila som si, ze ste urcite moja krvna skupina. Odhliadnuc od toho, ze milujem Taliansko a jeho kuchynu, ktora sa neda pausalizovat ako talianska…ide o reginalne kuchyne…ved to asi viete…a kedze mam aj dceru s kalabrijcom, ktory ma zaucil do tajov svojej kuchyne, vzdy som bola fascinovana jej jednoduchostou a hlavne “di buon gusto”…ale ja som okrem velkeho propagovania povedzme mediterannej stravy, velkou zastankinou nasej domacej stravy a samozrejme principov sezonnej stravy (jest sa ma to, co sezona prinasa…ziadne dovozove paradajky v zime…napriklad)…a stale si myslim, ze nasa lokalna strava je velmi dobra a nehovorim o bryndzovych haluskach, ktore su mylne povazovane za nase narodne jedlo. Clovek sa v nasej kuchyni tazko vyhne nekombinovaniu masoveho jedla s prilohami typu zemiaky, ryza, cestoviny…chce to urcitu disciplinu, lebo sme to mali roky zauzivane…ale v konecnom dosledku mozem len odporucit toto delenie, ako ho opisujete….vidim, ze som sa nejako rozpisala, kazdopadne som vam chcela vzdat hold, za to, co pisete! a rada by som vedela nieco viac o kurze sardinskej kuchyne (ja sice varim od svojich 6 rokov, ale rada si upgradnem svoje zrucnosti :o) a tiez spominate nejaku vegetariansku restauraciu, ktoru prevadzkujete…kde sa nachadza? dakujem za Vas cas a dufam vo Vasu odpoved. Vsetko dobre zela Mirka

    • Mirka, ďakujem vám za váš postreh :)veľmi ma tešia slová uznania a aj to, že ste súčasťou skupiny ľudí, ktorí si chránia svoje zdravie /a svojej rodiny/ tak ako píšete domácou poctivou stravou a premýšľate na tým čo jete…. Máte pravdu vtom, že dnes je ťažké sa zorientovať v množstve informácií a o tom je aj môj blog aby pomohol nájsť ľudom rovnováhu, nestresovať ich radikálnymi postojmi v diétach ale robiť veci viac v harmónii s prírodou a rozumom :)….reštauráciu, ktorú som spomínala dnes už neprevádzkujem/e/ zanikla pred 6 rokmi. Bol to veľmi pekný koncept a priniesol veľa skúseností počas 3 rokov existencie. Pracovať však dnes v tomto segmente je veľké dobrodružstvo za podmienok,ktoré sú dané na Slovensku:).V súčasnosti sa hlavne venujem lektorskej činnosti na kurzoch, prednáškach o stravovaní a oblasti cateringu. Čo sa týka kurzov sardínskej kuchyne a iných kurzov, ktoré vediem viac info nájdete na http://www.chefparade.sk alebo na facebook.com/terapiajedlom….alebo mi napíšte na silviahoreck@gmail.com

  2. Dobry den.som velmi rada ze som nasla Vas blog s mnozstvom uzitocnych informacii, rad a receptov.cela rodina sa snazime jest a zit zdravo a niekedy je tazke sa zorientovat v mnozstvach casto protichodnych informacii a nazorov na vyzivu. napr. sporna konzumacia kravskeho mlieka, surovin ktore obsahuju skodlive latky, varenie na teflone a vela dalsich tem o ktorych sa uplne protichodne vela popisalo.myslime si ze to co pisete dava zmysel a je spravne.recepty su vynikajuce a zacali sme podla nich varit a piect, nahradzat urcite nezdrave suroviny zdravsimi (muka, oleje, cukry, atd.).mame 3 rocneho synceka a chceme ho uchranit od skodlivin prijimanych v strave a napojoch.My rodicia samozrejme spolu s nim chceme viest zdravsi zivotny styl. a prave Vas blog nam v tom pomaha.Dakujeme, vela stastia a uspechov zela rodina Arnoldova.

    • Ďakujem za slová uznania a teším sa úprimne, že vás môj blog oslovil…budem sa naďalej snažiť priniesť objektívne :) informácie o stravovaní, tiež chystám článok o používaní vhodného riadu a objasneniu niektorých zavádzajúcich mýtov o mikrovlnkách.Je veľmi veľa zaujímavých tém a pokiaľ čas dovolí budem sa im naďalej venovať.Výborné je, že myslíte na to ako dať správne stravovacie návyky vášmu synovu držím palce a pozdravujem.

  3. Dobrý deň, Silvia.
    Dnes som pri hľadaní zdravých receptov natrafila na Váš blog a som tomu veľmi rada. Zaujal ma najmä článok o kombinovaní potravín, v ktorom som našla jednoduché zhrnutie stravovania presne v zmysle, ako to vyhovuje mne, ale aj nové info, ako napríklad že nemám kombinovať mäso s mliečnymi výrobkami. Kvalitná šunka, syr a zelenina je u mňa pomerne častá kombinácia. Čiže toto nie je vhodné? Brala som to ako živočíšne bielkoviny, ktoré kombinovať môžem…
    Už dlhšie obdobie sa snažím zdravé stravovanie v našej rodine obohatiť aj zdravými sladkosťami a doteraz to bolo hlavne o receptoch so špaldovou múkou, alebo o úplnom vynechaní múky… Jedla som nedávno makový koláč, ktorý bol robený na spôsob lineckého koláča, ale základ cesta bola ryžová múka a veľmi mi chutil. No a nie a nie sa dopracovať k receptu. Tak Vás chcem poprosiť, či máte nejaký tip na koláč z ryžovej múky a s čím je vhodné podľa Vás také cesto kombinovať.
    Ďakujem a želám krásny predvianočný čas.
    Iveta

      • ….ešte k tej šunke so syrom…sú to rozdielne bielkoviny a tie potrebujú iný čas trávenia /vylučovanie žalúdočných štiav/ pri syre sa trávi tiež laktoza- mliečny cukor, ktorý sa nachádza v mliečnych výrobkoch a pri nesprávnom strávení spôsobuje problém v hrubom čreve.Trávenie laktozy spomaľuje celkovo trávenie a inhibuje správny rozklad bielkovín v správnom čase aj pre prítomnosť tuku a škrobov v potrave.V konečnom dôsledku strava nie je správne rozložená /bielkoviny na peptidy atď/ a spôsobuje hnilobný proces zvyškov nestrávenej potravy v črevách…syry sa najlepšie trávia ak ich jete samostatne.Čerstvé syry sa striedmo môžu kombinovať s čerstvou zeleninou napr. s listovou. Pekný večer a šťastný Nový rok :)

  4. Ďakujem pekne, Silvia :-)
    Najprv Vám chcem zaželať všetko dobré v novom roku, zdravie, šťastie a životnú pohodu :-

    Ešte by som sa chcela opýtať na kombináciu mäso – vajíčko a mliečne výrobky – vajíčko.
    Ak budete mať čas a chuť, poprosila by som Vás o radu a názor. V stručnosti popíšem, ako to mám so stravovaním…
    Deje sa mi v poslednej dobe zaujímavá vec… Vyvíja sa to tak v priebehu posledných dvoch rokov, kedy sa mi začína zdať, že sa mením zo sacharidového typu na bielkovinový typ a nejako ma to prekvapuje. Zeleninu som mala a mám rada naďalej. Ale uprednostňovala som popri nej sacharidové jedlá, hlavne múčne, chlieb, zemiaky. Lenže pri jedení takýchto jedál som vždy prekračovala hranicu a správala som sa ako závislák, ktorý je, lebo ho “čosi” vnútri núti. Nemala som nikdy dosť a výsledok? Nadváha.
    Pri jedení bielkovinových jedál so zeleninou tento problém nemám. Viem, kde je hranica sýtosti a váha ide dole…
    A tak to v sebe spracúvam a hľadám vhodný spôsob stravovania. Už viem, že múka a cukor vo mne vzbudzujú závislosť a nerobia mi dobre. Bielkoviny ( ktoré som ale nikdy nepreferovala), zase naopak.
    Vy ste vegetariánka, ale zároveň odborníčka na stravovanie. Zaujíma ma Váš názor, aký máte na tento môj “problém ” Vy.
    Podotýkam, že mám rada a v mojom jedálničku sú hojne zastúpené okrem zeleniny potraviny ako vločky, pšeno, strukoviny.

    Ďakujem veľmi pekne,
    Iveta

    • Milá Iveta ďakujem za prianie… len pre vysvetlenie: vegetariánka nie som a v mojom prípade sa ňou asi ani nestanem :)…zdravá a vyvážená strava podľa mňa neznamená eliminovania mäsa a živočíšnych potravín zo stravy pokiaľ nám v tom nebráni ideologické presvedčenie.Živočíšne zdroje sú dôležité pre prísun esenciálnych aminokyselín a mastných kyselín….Ja som sa naučila používať mäso striedmo a nepreháňať to zo spotrebou ani v zimnom období:).Tiež nerada kategorizujem ľudí podľa rozdelenia potravín a ich zloženia…ľudia by mali dodržiavať pestrú a farebnú stravu založenú na zvýšenom príjme zeleniny a kvalitných rýb a mäsa s optimálnym príjmom zdraviu prospešných sacharidov…čo sa týka vajec tie je ideálne kombinovať so zeleninou surovou alebo tepelne upravenou alebo samostatne najlepšie varené na tvrdo či mäkko v škrupinke.To čo popisujete je veľmi individuálne posudzovať takto na diaľku prečo sa menia chute nedokážem.Možno vaše telo potrebuje zmenu stravy a sú obdobia kedy ľudia intuitívne majú dlhšie obdobie vyslovene chuť na pár druhov potravín… Ak chcete podrobnejšie info môžte mi napísať aj mail na silviahoreck@gmail.com alebo ak ste na Facebooku na moju aktívnu stránku Terapia jedlom do správy…pekný večer zatiaľ :)

  5. Ahoj Silvia,

    dik za podrobny clanok o cukroch.
    Mohla by si, prosim, podobny prehlad napisat aj o tukoch/ olejoch a ich pouziti v kuchyni? Najma ma zaujima co je vsetko vhodne na tepelnu upravu ( dusenie, smazenie). Napriklad, casto pouzivam kokosovy olej na palacinky/ dolky ale aj maso a dnes som sa docitala, ze vobec nie je taky zdravy, ako som si myslela…
    Dakujem.
    Michaela

  6. Dobry den prajem! Dakujem za vynikajuci blog! Konecnie niekto, kto je odbornik a ma nadhlad nad vsetky tie “modne” diety, smery, ideologie… Chcela by som este poprosit, ci by ste nenapisali svoj nazor na teraz tolko omielane “prekyslenie” – ja si myslim, ze je to pekne pritiahnute za vlasy a citala som aj clanok od Dr. Bukovskeho, ktory tuto teoriu tiez nepodporuje. Prosim aj vas nazor :) dakujem!

    • Dobrý deň Kristína ďakujem za povzbudivé slová..:) čo sa týka pH samozrejme dostalo sa mi do rúk pár kníh s touto tematikou na webe si to veľmi už nevšímam…:) okrajovo som sa k tejto téme vyjadrila tu…https://horecka.wordpress.com/2013/10/30/o-nutnosti-jest-zeleninu-jej-pestovaniph-a-zelenych-tabletkach/….neviem čo presne písal pán Bukovský ale viem si predstaviť lebo vo veľa veciach sa tiež opiera o exaktné vedy :)…porozmýšľam možno sa tomu budem viac venovať…vo všeobecnosti každý kto vie ako fungujú tekutiny v tele a čo je to vodíkový exponent vyjadrujúci koncentráciu iónov určujúcich kyslosť alebo zásaditosť organického prostredia, ako fungujú polopriepustné membrány a čo je to osmoza by vám vyvrátil fakt o účinnosti akéjkoľvek potraviny do organizmu na základe pH.Logicky vezmime si rozdiel týchto hodnôt na jednotlivých úsekoch pri trávení v ludskom tele…pri akom pH v ústach sa uvoľnuje ptyalín a štiepia sa škroby a aké brutálne pH ma kyselina chlorovodíková v žalúdku/1-1,5/ čo by asi urobila s potravinou ktorej hodnota pH je zásaditá…?:) Zatiaľ som do toho nevstupovala pretože zástancovia pH odporúčajú celkom vhodné stravovanie akurát ma štve že celkom zdravé ovocie ako brusnice ananás a šipky /vitaminC/ aj zelenina špenát špargla paradajka atď. sú vyhlásené za kyselinotvorné :)))
      p.s. aby som bola úprimná to sa mi viac páči delenie potravín podľa jin jangu makrobiotiku obdivujem a s pokorou sledujem múdrosť zakladateľov a pokračovateľov tohto štýlu…

  7. Ďakujem za skvelú inšpiráciu. :) Mohol by som jednu otázku? Začal som sa inak stravovať a pijem veľa ovocných štiav. Ohľadom toho by ma zaujímal Váš názor. Čo myslíte je lepšie ovocie a zeleninu lisovať alebo mixovať z hľadiska zachovania vitamínov a enzímov ? Započul som niečo, že mixovanie nie je až také dobré ako lisovanie lebo pri mixovaní sa rušia nejaké molekuly alebo čo. Zdá sa mi to ako blud a preto by som chcel počuť Váš názor. Ďakujem ste skvelá :) prajem krásny deň

  8. Ďakujem za povzbudivé slová :) K vašej otázke: väčšinou výrobcovia nízkootáčkových odstredivých lisov vyhlasujú spotrebiče pracujúce na tomto princípe za šetrnejšie pretože sa vysokým teplom pri zahrievaní procesora ničia vitamíny /C,B1/.Zástancovia technológie rýchleho mixovania argumentujú že sa tým ničia ale aj dusičnany. Dôležité je piť ovocné šťavy a jesť zeleninu a ovocie v celku denne. Oxidácia plodov po odtrhnutí prebieha ihneď a znižuje sa tiež obsah vitamínov. Ak jeme spolu s dusičnanmi v zelenine a ovocí aj vitamín C a polyfenolové látky sme chránení pred ich škodlivými účinkami. Nie je mi známe masívne poškodzovanie molekúl :) na atomárnej úrovni, ktoré by bolo vyvolané týmto spôsobom okrem termodynamického účinku. Určite vždy sú nejaké tie straty vitamínov a minerálov pri akomkoľvek šetrnom spracovaní aj oxidácia pri reze napr. kde tomu krátkodobo zabránime kyselinou askorbovou. Preto výber je na vás, čomu dáte prednosť a čo vám podľa obľúbeného druhu ovocia a zeleniny vyhovuje. Ja napríklad uprednostňujem konzumáciu ovocia a zeleniny v celku v lete a v zime odšťavovanie koreňovej zeleniny + jablká a hrušky.

  9. Ste perfektná!!! Váš blog mi ulahodil na sto percent. Snažím sa stravovať inak,ale obças mi chýba nápad,čo s čím kombinovať. K masku ma to nikdy veľmi neťahalo. Jem ho maximálne dvakrát do týždňa. U vás som načerpala námety, čo všetko bezmasité je možné uvariť. A to, že poskytujete aj komplexnú informáciu v zmysle obsahu na biochemickej úrovni, je paráda. Ďakujem aj za článok o stravovaní najmenších.
    Nech sa Vám darí.

  10. Dobrý deň, dnes som si prvýkrát otvorila Váš blog a som naozaj milo prekvapená takým celistvým kvantom zaujímavých informácií po kope… Na jednej strane je to určite super a viem, čo budem robiť v dlhých jesenných a zimných večeroch :) no chcela by som poprosiť možno o nejaký skrátený návod ako sa stravovať v tehotenstve…som ešte len na začiatku- 7.týždeň, no chcem popracovať na svojom jedálničku, aby to bolo čo najviac prospešné pre drobčeka. Každopádne takto plný blog informácií nenaštudujem asi ani do pôrodu :D (ak už taký článok máte a prehliadla som ho, budem vďačná ak ma naňho upozorníte). Ak by ste mali niekedy čas napísať niečo aj pre budúce mamičky, určite nebudem jediná vďačná osoba. Ďakujem za Vašu energiu vynaloženú na zlepšovanie zdravia druhých a prajem Vám veľa síl v tomto skvelom projekte.
    Veľa síl a kreatívnych nápadov pri chutných receptoch prajem.

    • Ďakujem Evka, som rada že vás môj blog oslovil. Konkrétne tehotenstvu a stravovaniu som sa ešte na blogu nevenovala v ucelenom článku. Tehotenstvo je normálny fyziologický stav špeciálnu stravu pokiaľ je tehotenstvo v poriadku netreba. Určite treba pridať viac kyseliny listovej v strave, zvýšiť konzumáciu zeleniny, polynenasýtených mastných kyselín a zopár veciam sa vyhnúť ako sú niektoré bylinné čaje či surové ryby.Strava tehotných žien musí byť pestrá a vyvážená.Žiadne raw,paleo,vegan a podobné lahôdky :) Pokiaľ bude čas budem sa tomu viac venovať aj na blogu.

  11. Dobrý deň. Začala som sa zaujímať o varenie a pečenie z iných múk a hlavne bezlepkových ako je obyčajná biela múka a narazila som na váš článok Náhrady bielej múky a kombinácie múk pri varení a pečení. Píšete, že je dobré kombinovať múky s obsahom škrobu s múkou s obsahom bielkovín. Chcela by som vás poprosiť, či by ste mi neporadili v akom pomere ich kombinovať. Chcela by som upiecť bezlepkové vianočné medovníky, vanilkové rožky a kolač – klasický perník. Perník som už robila, ale použila som iba pohánkovú múku a zdal sa mi veľmi suchý a tiež mi málo vyrástol, neviem či som dala k tej pohánkovej múke málo sódy bikarbóny, prášok do pečiva, tiež kvôli lepku nechcem veľmi používať. Tak, či by ste mi neporadili ako to vhodne skombinovať, poprípade použiť k múkam aj trošku kokosu, aby bolo cesto vláčnejšie? Nemám skúsenosti s pečením, iba začínam, tak by som vás chcela poprosiť o radu. Ako bezlepkové múky používam: mandľovú, kokosovú, ryžovú, pohánkovú, amarantovú. Poprípade, ak bude treba, dokúpim aj inú. Ďakujem za odpoveď

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s