Táto polievka je skutočná výživová dávka proti osteoporóze, anémii, na pružné a zdravé cievy a vôbec liek pre telo. Obsahuje vitamíny A,D,E,K,B,C minerály, stopové prvky meď, železo, molybdén, mangán, zinok, selén, jód, omega 3-6 mastné kyseliny, lecitín atď. Všetky suroviny som sa snažila tepelne upraviť čo najšetrnejšie a celú polievku som varila cca 25 minút. Mala som doma kúsok tuniaka sashimi a ten som použila spolu s tmavou treskou. Inak na polievku sa hodí filet najlepšie z makrely, tresky a niekedy dávam aj dary mora. Podľa toho čo zoženiem relatívne čerstvé. Do tejto polievky som použila aj hondashi – koncentrát z tuniaka. Používa sa hodne v japonskej kuchyni do polievok. Občas je dostať v ázijských potravinách ale ak ho nemáte pridajte viac miso pasty a himalájskej soli. Miso pasta sa primiešava do polievky nakoniec tesne pred dovarením. Mojou obľúbenou je miso pasta z hnedej ryže a sojových bôbov. Je to dôležitá potravina využívaná hlavne v Japonsku a makrobiotikmi. Základ tvoria sojové bôby, fermentačné činidlo koji čo je vlastne ušľachtilá huba Aspergillus oryzae. Miso je výnimočný produkt podporujúci tráviaci proces potravinových zložiek, napomáha procesu degradácie nežiaducich mikroorganizmov v črevách. Aby si miso uchovalo tieto vlastnosti nesmie prejsť varom. Špenát som nevarila iba na záver hodila do polievky a vypla.
Potrebujeme:
500gr filety z makrely alebo hnedej tresky či platýza
5 lyžíc olivového oleja
Jeden menší pór cca 200gr
300gr špenátových listov
100gr mrazenej kukurice lahôdkovej používam zn.findus
1 vajíčko
1 malá lyžička hondashi prášku či kocku
1 veľká polievková lyžica miso pasty z tmavej ryže
Mleté korenie z mlynčeka používam farebnú bio zmes
Himalájska soľ
Gomasio soľ na záver na posypanie alebo sezamové semienka
Cca 2l vody
Príprava:
Filety opláchneme, vysušíme a prekrojíme na polovicu. Skontrolujeme či v nich nie sú viditeľné kosti. Do hrnca dáme olivový olej a orestujeme pór nakrájaný na pásiky. Pridáme rybu, mleté korenie a mierne opečieme. Pridáme kukuricu, jemne premiešame a zalejeme vodou. Keď polievka začne vrieť vyklopíme do nej vajíčko a rozmiešame vidličkou. Povaríme cca 15 minút. Na záver pred vypnutím pridáme hondashi prášok a rozmiešame miso pastu opatrne aby sme nerozdelili úplne rybie mäso. Ihneď vypneme oheň a nasypeme do polievky špenátové listy. Dochutíme himalájskou soľou. Inšpirácia na záver: každú porciu pred podávaním posypem gomasiom – sezamovou soľou a troškou opečených rias nori alebo wakame.
Spätné upozornenie: Rybacia polievka so špenátom a misom | Terapia Jedlom