Sépie som si často pripravovala, keď som žila na Sardínii na rôzne spôsoby. Toto jedlo je tiež vhodné pre ľudí s anémiou, keďže kedysi som sama mala tento problém, naučila som sa kombinovať jednotlivé druhy zeleniny a morských živočíchov. Sépie sa dajú pri troche šťastia kúpiť aj u nás v Metre alebo v rybom obchodíku na Miletičovej ulici v BA. Treba si dávať pozor aby nemali slizký povrch boli uložené v ľade a boli cítiť iba ,,morom“ :). Sépiu očistíme vždy od chrupaviek a skontrolujeme okolie úst /zub/ či je čisté. Predáva sa už bez kosti, očí a bez atramentu, takže starosti s čistením odpadávajú. Používajú sa chápadlá, ramená a skoro celá časť tela. Morské živočíchy obsahujú vitamín E, omega 3 mastné kyseliny, železo, selén a iné minerály. Sépie sú menšie živočíchy a nemusíte sa báť ortute ak si ju raz za čas pripravíte vaše telo sa s anorganickými látkami vysporiada. V kombinácii s cícerom, špenátom/ vitamín A, molybdén/, pórom a citrónovou trávou pripravíme minerálovú a vitamínovú bombu, ktorá sa konzumuje bez chleba a mliečnej zložky, takže všetky nutrienty sa spoľahlivo využijú.
Potrebujeme:
1 väčšia sépia okolo 800gr alebo 2 menšie / telo krájame na pásiky 1cm hrubé a tiež chápadlá /
300gr mladého špenátu
150gr póru
250gr uvareného cíceru
4 stonky citrónovej trávy
Pol kávovej lyžičky kurkumy
3 lyžice olivového oleja
Čierne korenie z mlynčeku
Kúsok chilli papričky
4 strúžiky cesnaku
Štipku mletého koriandru a horčicového semena
Šťava z polovice citróna
1dcl bieleho vína alebo vody
Soľ
Postup:
Na olivovom oleji ohrejeme kurkumu, pridáme chilli, pór nakrájaný na pásiky a na malé kúsky nakrájanú sépiu. Restujeme asi 10 minút. Pridáme korenie, citrónovú trávu, varený cícer a podlejeme bielym vínom alebo vodou. Dusíme cca 20 minút pod pokrievkou. Na záver dochutíme soľou ja používam himalájsku a minútu pred vypnutím ohňa pridáme špenát a krátko povaríme, bez pokrievky. Pokvapkáme citrónom, premiešame,dochutíme soľou a podávame teplé. Pred podávaním vyberieme citrónovú trávu.