Výborný a jednoduchý sladký chlebík, ktorý mal byť pôvodne biskupský, zvládnu i začiatočníčky. Je bohatý na ingrediencie, miešala som múky tak aby nechýbala lahodná chuť aj nutričná hodnota surovín. Zvolila som ovsenú, špaldovú a kokosovú múku/ polysacharid betaglukán, vláknina, vitamíny skupiny B,E, železo, minerály/. Ako tukovú spojovaciu zložku som dala tvaroh a maslo a vajíčka. Výnimočnú a tiež gurmánsku chuť dodá kurkuma, marcipán a zmes orechov a datle.
Potrebujeme:
350gr špaldovej múky hladkej
100gr ovsenej celozrnnej múky
50gr kokosovej múky
220gr kvalitného tvarohu jasom použila domáci hrudkový
150gr zmes orechov /pekanové, para, lieskovce, vlašské/
60gr datlí
75gr nastrúhaného mandľového marcipánu / môžete dať aj viac podľa chuti /
130gr masla 82% živočíšneho roztopeného nie horúceho
1dcl mlieka
2 celé vajíčka
1ks prášok do pečiva
1 kávová lyžička sódy bikarbóny
1 kávová lyžička kurkumy mletej
2 polievkové lyžice kokosového cukru alebo trstinového
Štipka soli
Postup:
Zmiešajte vo veľkej miske múky s práškom do pečiva, kurkumou, sódou bikarbónou, cukrom a soľou. Pridajte tvaroh, maslo, vajíčka, mlieko a rukou vypracujte husté cesto. Pridajte marcipán, nasekané orechy a nakrájané datle na malé kúsky. Ešte raz dôkladne prepracujte rukou cesto cca 5 minút aby sa spojili ingrediencie. Cesto dajte pomúčenú na dosku /použite špaldovú hladkú múku/ a vypracujte z cesta väčší valec, taký aby sa vám zmestil do podlhovastej formy na chlebík minimálne 30 cm dlhej. Vložte cesto do vymastenej formy a zľahka pomúčte povrch. Pečte v teplovzdušnej rúre 50minút pri teplote 180stupňov celzia. Po upečení ihneď vyklopte najlepšie na drevenú dosku a po vychladnutí krájajte ako chlebík. Dobrú chuť…a nekazte to ani náhodou práškovým cukrom na posypanie povrchu:)
Spätné upozornenie: Terapia Jedlom
Dobrý deň,chcela by som vyskúšať tento koláč ale nemám kokosovú múku. Čím by sa dala nahradiť? Napr.ryžovou? A tvaroh musí byť hrudkovitý? Nemôže byť krémový? Ďakujem.
Zdravím Alena, môžete dať tvaroh aj krémový avšak neodporúčam ryžovú múku miesto kokosovej to by sa vám koláčik rozsypal musí to byť múka s vyšším obsahom bielkovín napríklad mandľová alebo z orechov.Môžete ju nahradiť aj špaldovou hladkou celozrnnou múkou alebo ovsenou /pridáte tých 50 gr/.