Sladký chlebík s marcipánom a kurkumou z ovsenej a špaldovej múky

Výborný a jednoduchý sladký chlebík, ktorý mal byť pôvodne biskupský, zvládnu i začiatočníčky. Je bohatý na ingrediencie, miešala som múky tak aby nechýbala lahodná chuť aj nutričná hodnota surovín. Zvolila som ovsenú, špaldovú a kokosovú múku/ polysacharid betaglukán, vláknina, vitamíny skupiny B,E, železo, minerály/. Ako tukovú spojovaciu zložku som dala tvaroh a maslo a vajíčka. Výnimočnú  a tiež gurmánsku chuť dodá kurkuma, marcipán a zmes orechov a datle.

P1100668P1100672IMG_2363IMG_2354

Potrebujeme:

350gr špaldovej múky hladkej

100gr ovsenej celozrnnej múky

50gr kokosovej múky

220gr  kvalitného  tvarohu jasom použila domáci hrudkový

150gr zmes orechov /pekanové, para, lieskovce, vlašské/

60gr datlí

75gr nastrúhaného mandľového marcipánu / môžete dať aj viac podľa chuti /

130gr masla 82% živočíšneho roztopeného nie horúceho

1dcl mlieka

2 celé vajíčka

1ks prášok do pečiva

1 kávová  lyžička sódy bikarbóny

1 kávová lyžička kurkumy mletej

2 polievkové lyžice kokosového cukru alebo trstinového

Štipka soli

Postup:

Zmiešajte vo veľkej miske múky s práškom do pečiva, kurkumou, sódou bikarbónou, cukrom a soľou. Pridajte tvaroh, maslo, vajíčka, mlieko a rukou vypracujte husté cesto. Pridajte marcipán, nasekané orechy a nakrájané datle na malé kúsky. Ešte raz dôkladne prepracujte rukou cesto cca 5 minút aby sa spojili ingrediencie. Cesto dajte pomúčenú na dosku /použite špaldovú hladkú múku/  a vypracujte z cesta väčší valec, taký aby sa vám zmestil do podlhovastej  formy na chlebík minimálne 30 cm dlhej. Vložte cesto do vymastenej formy a zľahka pomúčte povrch. Pečte v teplovzdušnej rúre 50minút pri teplote 180stupňov celzia. Po upečení ihneď vyklopte najlepšie na drevenú dosku a po vychladnutí krájajte ako chlebík. Dobrú chuť…a nekazte to ani náhodou práškovým cukrom  na posypanie povrchu:)

3 thoughts on “Sladký chlebík s marcipánom a kurkumou z ovsenej a špaldovej múky

  1. Spätné upozornenie: Terapia Jedlom

  2. Dobrý deň,chcela by som vyskúšať tento koláč ale nemám kokosovú múku. Čím by sa dala nahradiť? Napr.ryžovou? A tvaroh musí byť hrudkovitý? Nemôže byť krémový? Ďakujem.

  3. Zdravím Alena, môžete dať tvaroh aj krémový avšak neodporúčam ryžovú múku miesto kokosovej to by sa vám koláčik rozsypal musí to byť múka s vyšším obsahom bielkovín napríklad mandľová alebo z orechov.Môžete ju nahradiť aj špaldovou hladkou celozrnnou múkou alebo ovsenou /pridáte tých 50 gr/.

Pridaj komentár